ua en ru

Розстріл українських полонених в Авдіївці: у ЗСУ розкрили деталі нападу росіян на позицію "Зеніт"

Розстріл українських полонених в Авдіївці: у ЗСУ розкрили деталі нападу росіян на позицію "Зеніт" Ілюстративне фото: у ЗСУ розкрили деталі нападу росіян на позицію "Зеніт" (t me nab_ukraine)

Відхід українських військових з позиції "Зеніт" на околиці Авдіївки відбувався в умовах безперервного бомбардування ворожою авіацією. Під час перемовин ворог погодився евакуювати поранених бійців ЗСУ та надалі обміняти.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на 110 окрема механізована бригада імені генерал-хорунжого Марка Безручка у Facebook.

"Вихід особового складу 110 Бригади з Авдіївки відбувався в умовах безперервного бомбардування ворожою авіацією та артилерійських обстрілів, постійних атак fpv-дронів, атак на евакуаційні автомобілі, обстрілів евакуаційних шляхів. Декількох важкопоранених і загиблих військовослужбовців не вдалося евакуювати", - сказано в повідомленні.

Через швидкий та масштабний наступ росіян опорний пункт "Зеніт" було оточено. Тому було прийнято рішення зв’язатися з координаційним центром і організаціями, які ведуть переговори з ворожою стороною. Було обумовлено, що українським військовим нададуть допомогу відповідно до міжнародних правил ведення війни і законів, які захищають військовополонених.

При цьому росіяни повідомили координаторів цього процесу, що погоджуються провести евакуацію українських поранених і надати їм допомогу, а в подальшому – обміняти. Саме тому українські військовослужбовці отримали наказ зберегти свої життя.

"Що трапилося в подальшому ми дізналися з ворожих ресурсів. На оприлюдненому ворогом відео із захопленої позиції "Зеніт" родичі опізнали Георгія Павлова, Андрія Дубницького, Івана Житника - загиблими. За нашими даними ворог також розстріляв Олександра Зінчука та Миколу Савосіка. Про шостого бійця інформація поки не підтверджена, скоріше за все він був з приданого підрозділу", - заявили у бригаді.

Там заявили також, що ЗС РФ - це терористи і воєнні злочинці, які розстріляли беззбройних поранених. Відповідні органи проведуть розслідування і встановлять правду за фактом порушення законів та звичаїв війни, поєднаного з умисним вбивством.

Ситуація в Авдіївці

За даними прокуратури, 18 лютого в одному з Telegram-каналів опубліковано повідомлення про розстріл 6 полонених ЗСУ на одній з позицій в Авдіївці. Захисники були важкопоранені та чекали на евакуацію.

Ситуація у Веселому

Крім попереднього, також було виявлено відеозапис з фрагментом вбивства ще 2 воїнів поблизу села Веселе Бахмутського району.

На записі з камери дрона видно, як під час штурму наших позицій представник ЗС РФ стріляють впритул спочатку в одного захопленого у полон військовослужбовця ЗСУ, а потім в другого.

"Не бажаючи залишати полонених живими, окупант умисно добиває їх з автоматичної зброї", - наголосили в прокуратурі.

Розстріл полонених

Нагадаємо, раніше стало відомо, що російські військові розстріляли 6 полонених українських воїнів у процесі виходу з позиції "Зеніт", що в Авдіївці. При цьому бригадний генерал, командувач оперативно-стратегічного угруповання військ "Таврія" Олександр Тарнавський заявляв, що Сили оборони відходять з позиції "Зеніт" на околиці Авдіївки.

За його словами, рішення відійти було ухвалено задля збереження особового складу та покращення оперативної обстановки.

Вихід ЗСУ з Авдіївки

В ніч на 17 лютого головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський оголосив про рішення вивести українські війська з Авдіївки, яка перебувала під загрозою оточення ворогом.

Виступаючи на Мюнхенській конференції з безпеки, президент Зеленський назвав рішення вивести війська з Авдіївки правильним та професійним, але розкритикував союзників за неналежну допомогу Україні, що й призвело до такої ситуації.

Більше про вихід ЗСУ з Авдіївки та те, як це може вплинути на фронт, читайте в матеріалі РБК-Україна.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна у Telegram.