ua en ru

Російські шпигуни потрапили до Румунії під виглядом українських біженців

Російські шпигуни потрапили до Румунії під виглядом українських біженців Ілюстративне фото: у Румунії заявили про російських шпигунів, які потрапили до країни під виглядом біженців (Getty Images)

Мережа російських шпигунів намагалася зібрати в Румунії інформацію про військові навчання та допомогу Україні. Учасники мережі потрапили до країни під виглядом українських біженців.

Про це йдеться у звіті Вищої ради національної оборони Румунії, повідомляє РБК-Україна з посиланням на Digi24.

Як сказано у звіті, шпигуни РФ вкорінювалися у лавах українських біженців, оскільки владі Румунії важко було розрізнити тих, хто тікає від війни і хто не переслідує інші цілі.

Відомо про спроби шпигунської мережі "отримати надзвичайно важливі дані" про допомогу, яку Румунія надавала Україні. Також вона хотіла отримати інформацію про військові навчання в Румунії та війська, розміщені на її території.

У звіті містяться приклади кампанії з дезінформації, зокрема, про румунську армію та лідерів країни.

У Вищій раді національної оборони Румунії помітили багато вразливостей, яких зазнала Румунія в результаті діяльності російських шпигунів. Серед них - збільшення кількості військових інцидентів, кібератаки з боку Росії та саботаж постачання допомоги в Україну.