ua en ru

Росіяни у Луганській області розпочали наступ. ЗСУ можуть його використати для контратаки, - ISW

Росіяни у Луганській області розпочали наступ. ЗСУ можуть його використати для контратаки, - ISW Фото: В ISW заявили, що наступ росіян у Луганській області вже почався (Getty Images)

Темп російських операцій вздовж лінії Сватове-Кремінна на заході Луганської області протягом останнього тижня зріс.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Інститут вивчення війни (ISW).

Аналітики зазначають, що геолокаційні кадри боїв підтверджують рух окупантів на північний захід від Сватового. Військове командування РФ повністю залучило частини кількох дивізій до наступальних дій на цій ділянці лінії фронту.

"Підрозділи полків 144 та 3 мотострілецької дивізії (20 загальновійськова армія, ЗВО) і полк 90 танкової дивізії (ЦВО), підтримані частинами 76 Повітряно-десантної дивізії та невизначеними підрозділами Південного військового округу ведуть наступальні операції вздовж усієї лінії Сватове-Кремінна", - мовиться у звіті.

В ISW інформують, що відповідні факти вказують на те, що російський наступ почався, в той же час українські сили не дають ворогу отримати значні успіхи.

Спеціалісти пояснюють, що окупанти в Луганській області намагаються перехопити ініціативу. Це може призвести до їхньої кінцевої кульмінації на лінії Сватове-Кремінна без досягнення цілей захоплення всієї Луганської та Донецької областей.

"Ця кульмінація дасть для українських сил вікно можливостей, яке можна буде використати у власному контрнаступі", - додали в Інституті вивчення війни.

Ключові висновки ISW:

  • Повідомляється, що командування так званої "народної міліції "ДНР" взяло під контроль російський артилерійський батальйон, ймовірно, для підтримки зусиль, спрямованих на посилення деградованих сил "ДНР" перед наступом Росії.
  • Повідомлення про підпорядкування російських мобілізованих військовослужбовців формуванням "ДНР" може також свідчити про те, що російське військове командування, можливо, продовжує зусилля з інтеграції спеціальних формувань "ДНР" і "ЛНР" до складу збройних сил РФ, але, ймовірно, зіткнеться зі значними труднощами.
  • Російські чиновники продовжують пропонувати заходи з підготовки російської військової промисловості до затяжної війни в Україні, а також, ймовірно, створюють нові умови для ухилення від санкцій.
  • Війська РФ продовжили наступальні дії на північний захід від Сватового та активізували наступальні операції поблизу Кремінної.
  • Окупанти провели обмежені наземні атаки в районі Авдіївки-Донецька та на заході Донецької області.
  • За повідомленнями, російські та українські війська продовжують дрібномасштабні перестрілки та розвідувальну діяльність у дельті Дніпра і на Кінбурнській косі.
  • Повідомляється, що ПВК "Вагнер" вдається до більш примусової тактики у своїй кампанії з вербування ув'язнених, можливо, у відповідь на зниження ефективності цієї кампанії.