ua en ru

Рада МАГАТЕ втретє закликала Росію припинити окупацію та обстріли українських АЕС

Рада МАГАТЕ втретє закликала Росію припинити окупацію та обстріли українських АЕС Фото: МАГАТЕ закликало Росію припинити обстріл ядерних об'єктів України (Getty Images)

Керівна рада міжнародного агентства ООН з атомної енергетики (МАГАТЕ) ухвалила чергову, вже третю з початку війни, резолюцію із закликом припинити бойові дії в районі всіх українських АЕС.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Reuters .

24 із 35 представників країн-членів МАГАТЕ проголосували за запропоновану Канадою та Фінляндією резолюцію, Росія та Китай - проти.

"Рада висловлює серйозне занепокоєння тим, що Російська Федерація не прислухалася до закликів Ради негайно припинити всі дії проти та на ядерних об'єктах в Україні, і просить Російську Федерацію зробити це негайно", - йдеться у тексті резолюції.

У резолюції також знову наголошується кризова ситуація на Запорізькій АЕС, співробітники якої працюють під тиском з боку російських військових.

"Рада висловлює серйозне занепокоєння у зв'язку з неприйнятним тиском на український оперативний персонал Запорізької атомної електростанції та її затриманнями, а також неодноразовими перебоями у зовнішньому енергопостачанні внаслідок обстрілу прилеглої території", - додається в тексті.

У резолюції також зазначається, що в Україні не виявлено слідів виготовлення "брудної бомби".

Нагадаємо, РБК-Україна писало про те, що МАГАТЕ на прохання уряду України найближчими тижнями направить місії експертів. Вони вирушать до Рівненської, Хмельницької, Южноукраїнської та Чорнобильської АЕС.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.