ua en ru

Проти атак РФ. Європейські країни підписали договір щодо захисту підводної інфраструктури

Проти атак РФ. Європейські країни підписали договір щодо захисту підводної інфраструктури Фото: європейські країни підписали договір щодо захисту підводної інфраструктури (Getty Images)

Шість європейських країн, які мають морські кордони у Північному морі, сьогодні, 9 квітня, підписали угоду про спільну роботу із захисту підводної інфраструктури, зокрема від можливих атак Росії.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Reuters.

Угоду підписали Бельгія, Британія, Данія, Німеччина, Норвегія та Нідерланди. Загрози підводним кабелям та трубопроводам стали предметом уваги безпеки західноєвропейських країн після вибухів у вересні 2022 року на газопроводах "Північний потік-1" та "Північний потік-2".

У травні 2023 року НАТО заявило, що Росія може пошкодити підводні кабелі, щоб покарати західні країни за підтримку України.

"Північне море є локомотивом, що стимулює амбіції Європи в галузі відновлюваних джерел енергії та нульових викидів, допомагаючи зміцнити енергетичну безпеку на континенті. Тому дуже важливо, щоб ми захищали його критично важливу енергетичну інфраструктуру зараз і в майбутньому", - заявив Ендрю Боуї, британ з ядерної енергетики та відновлюваних джерел енергії.

За його словами, зміцнення зв'язків із ключовими північноєвропейськими сусідами дозволить забезпечити стійкість інфраструктури проти тих, хто може спробувати загрожувати або зруйнувати її.