ua en ru

Правий або лівий берег Києва. Де насправді житло дешевше: порівняння цін

Правий або лівий берег Києва. Де насправді житло дешевше: порівняння цін Фото: Житло на лівому і правому березі Києва (колаж РБК-Україна)

Житло на правому березі Києва традиційно дорожче, ніж на лівому: як оренда, так і купівля. Втім, місцерозташування квартири – далеко не єдиний фактор, який впливає на ціноутворення на ринку нерухомості столиці. Часом вибрати відповідне місце для оренди та купівлі квартири далеко не завжди просто.

У коментарі для РБК-Україна оглядачка ринку нерухомості Вікторія Берещак пояснила, де ціни на нерухомість нижчі, і які ще фактори крім локації впливають на вартість житла в Києві.

Лівий і правий берег Києва: від чого залежать ціни на квартири

На лівому березі столиці, зокрема у Дарницькому та Деснянському районах, квартири зазвичай дешевше. Але правий це чи лівий берег Києва – не завжди визначальний фактор, кажуть експерти ринку. Важливі також транспортна розв'язка, близькість до метро, наявність поруч зелених зон, і стан самої квартири, а також низка інших моментів.

Місцерозташування проєкту дійсно має певне значення для ціноутворення і на первинному, і на вторинному ринку нерухомості, однак лише в купі з іншими якісними характеристиками проекту, зауважує Вікторія Берещак.

Важливими факторами в ціноутворенні вона називає концепцію, формат, інфраструктурне наповнення ЖК та району, транспортну доступність, просторове зонування, а також сам лот, тобто ергономіку планувального рішення квартири.

"Традиційно, безперечно, правий берег, де розташований історичний центр, центральний діловий район та прицентральні райони дорожчий за лівий. Однак, наприклад, є комплекси з видом на Дніпро на лівому березі, де квадратний метр може бути й на 30-60% вищим за середньозважений по правому берегу", – пояснює вона.

Правий або лівий берег Києва. Де насправді житло дешевше: порівняння цінФото: Квартири на правому березі Києва поруч з історичним і діловим центром суттєво дорожчі (facebook.com/RYBALSKY.UKRAINE)

Де дешевше купити квартиру: ціни на правому і лівому березі Києва

Якщо говорити про середні ціни на квартири на правому березі, то середньозважена вартість квадрата на первинному ринку буде 1490 доларів за квадратний метр, каже оглядачка ринку.

"Але, звичайно, це дуже усереднена вартість, бо на Печерську вона буде на 43% більша. На лівому березі середньозважена вартість на первинному квадраті становить 1100 доларів", – порівнює вона середні ціни.

Прорахувати середню вартість на вторинному ринку вкрай важко через те, що до об’єктивних ринкових факторів долучаються ще й суб’єктивні очікування власників, які часто-густо далекі від реальної ринкової вартості лота.

націнка власників може сягати 30% вартості, бо “я так бачу”. Проте для розуміння ситуації варто сказати, що у Деснянському районі однокімнатну квартиру на вторинці в середньому можна знайти за 40-45 тисяч доларів, а в більшості районів правого берега – за $60-65 тисяч доларів", – каже співрозмовниця.

Правий або лівий берег Києва. Де насправді житло дешевше: порівняння цінФото: Середньозважена вартість квадратного метра на первинному ринку на правому березі – 1490 доларів (facebook.com/varshavskymasyv)

За даними аналітиків ЛУН, станом на жовтень 2023 року середня ціна однокімнатної квартири у Дарницькому районі Києва (правий берег) складає 62 тисячі доларів, у Святошинському (правий берег) – 45 тисяч, а у Солом'янському – 53,5 тисячі доларів.

Середня ціна двокімнатної квартири на вторинці складає:

  • Дніпровський район (лівий берег): 70 тисяч доларів;
  • Деснянський (лівий берег): 58 тисяч доларів;
  • Святошинський (правий берег): 70 тисяч доларів;
  • Солом'янський (правий берег): 80 тисяч доларів.


Оренда житла на правому і лівому березі: різниця у вартості

Орендувати квартиру також дешевше на лівому березі Києва, зауважує Вікторія Берещак. Вона наводить такі дані:

Вартість орендного житла теж дешевша саме в Деснянському і Дніпровському районах – 7-9 тис. грн за однокімнатні, 10-13 тисяч за двокімнатні, від 14 тисяч – за трикімнатні.

На правому березі вартість однокімнатних 8-12 тисяч гривень, 12-15 тисяч гривень – двокімнатних, і від 16 тисяч гривень – за трикімнатні квартири.

Правий або лівий берег Києва. Де насправді житло дешевше: порівняння цінФото: Оренда житла на лівому березі теж дешевша, каже оглядач ринку (facebook.com/ParkoviOzera)

За даними аналітиків ЛУН, статистика цін за оренду однокімнатних квартир по районах Києва така:

  • Печерський: 26 800 грн;
  • Голосіївський: 15 000 грн;
  • Шевченківський: 15 000 грн;
  • Солом'янський: 13 000 грн;
  • Подільський: 12 300 грн;
  • Дарницький: 12 000 грн;
  • Оболонський: 12 000 грн;
  • Дніпровський: 10 000 грн;
  • Святошинський: 10 000 грн;
  • Деснянський: 7 500 грн.