ua en ru

Посол України закликала Швейцарію дозволити реекспорт озброєння

Посол України закликала Швейцарію дозволити реекспорт озброєння Фото: посол України у Швейцарії Ірина Венедіктова (Віталій Носач, РБК-Україна)

Швейцарська зовнішньополітична позиція нейтралітету не повинна включати блокування реекспорту зброї в Україну. Оскільки озброєння вкрай необхідне для перемоги у війні проти Росії.

Про це заявила посол України у Швейцарії Ірина Венедіктова, повідомляє РБК-Україна з посиланням на Reuters.

Вона заявила, що нейтралітет і реекспорт зброї в Україну слід розглядати як окремі питання.

"Я поважаю швейцарський нейтралітет, тому що він є основою швейцарської держави. Але щодня я наголошую, що нейтралітет і реекспорт - це два абсолютно різні поняття", - заявила вона.

Посол підкреслила, що Україна просить не блокувати реекспорт озброєння.

"Ми не просимо: "Віддайте вашу зброю нам напряму". Ми просто просимо не блокувати (реекспорт)... не сприяти цьому злочину агресії. Весь світ спостерігає, і весь світ очікує на справедливу позицію, не більше ніж справедливу позицію", - підкреслила вона.

Венедіктова заявила, що очікує, що Швейцарія змінить свою позицію найближчим часом, оскільки підтримка реекспорту зброї в Україну зростає.

Нагадаємо, раніше у парламенті Швейцарії не змогли домовитися з питання реекспорту озброєння в Україну. Дискусію перенесли наступного року.

При цьому президент Швейцарії Ален Берсе заявляв, що Берн не планує через свій нейтралітет дозволяти реекспорт на Україну поставлених Німеччині та Іспанії швейцарських озброєнь.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.