ua en ru

Польща привітала Фінляндію зі вступом до НАТО, а Росія вже погрожує

Польща привітала Фінляндію зі вступом до НАТО, а Росія вже погрожує Фото: Польща привітала Фінляндію зі вступом до НАТО, а Росія вже погрожує (pixabay/com)

До складу Північноатлантичного альянсу сьогодні, 4 квітня вступає Фінляндія. З нагоди чого Польща висловила свої вітання, а в Росії вже встигли кинути погрози.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Twitter польського прем'єра Матеуша Моравецького та заяву МЗС РФ.

Оновлено 14:28. Литва також вітає Фінляндію зі вступом до НАТО

Президент Литви Гітанас Науседа опублікував пост на сторінці в Twitter.

"Викликаю президента Фінляндії Саулі Нііністьо, щоб привітати Фінляндію з офіційним набуттям статусу 31-го члена НАТО. Членство Фінляндії значно посилить безпеку регіону Балтійського моря. З нетерпінням чекаю можливості вітати Фінляндію як надійного союзника на Вільнюському саміті НАТО!" - написав Науседа.

Польща вітає Фінляндію

"Фінляндія вже в НАТО! Вітаю! Відтепер до Альянсу входить 31 країна. Сильні партнери є запорукою безпеки для Польщі, регіону та всього світу", - написав Моравецький.

Тим часом генсекретар НАТО Єнс Столтенберг під час зустрічі міністрів закордонних справ Альянсу в Брюсселі зазначив, що Фінляндія сьогодні стане 31-м членом блоку.

"У цей самий день, у 1949 році, Вашингтонський договір, установчий договір НАТО, було підписано у Вашингтоні, і важко уявити кращий спосіб відзначити нашу річницю, ніж те, щоб Фінляндія стала повноправним членом Альянсу", - сказав Столтенберг.

За його словами, в НАТО обговорять підтримку України, виклики безпеці, що з боку Близького Сходу та Північної Африки, важливість збільшення інвестицій в оборону та індійсько-тихоокеанське партнерство НАТО.

Росія погрожує

Традиційно, в Російській Федерації перейшли до погроз. У день приєднання Фінляндії до НАТО в Москві заявили, що нібито будуть змушені "вжити заходів у відповідь, як військово-технічного, так і іншого характеру".

Моква, як і очікувалося, висловила невдоволення, що Північноатлантичний альянс зробив черговий крок по наближенню до території Росії.

"Приєднання Фінляндії до НАТО не може не позначитися негативно і на російсько-фінських двосторонніх відносинах", - завила речниця МЗС РФ Марія Захарова.

Офіційної заяви НАТО про вступ Фінляндії ще не було

Варто зазначити, що офіційного оголошення від НАТО щодо повноправного членства Фінляндії в Альянсі ще не було. Воно очікується трохи пізніше.

Нагадаємо, що сьогодні Фінляндія, як і анонсувалася приєднається по Північноатлантичного Альянсу. Країна подала заявку на членство минулого року після повномасштабного вторгнення РФ в Україну.