ua en ru

Поліція обшукує київський метрополітен та підрозділи КМДА

Поліція обшукує київський метрополітен та підрозділи КМДА Фото: поліція обшукує київський метрополітен та підрозділи КМДА 13 грудня (Getty Images)

Поліція Києва проводить обшуки в "Київському метрополітені", "Метробуді" та структурних підрозділах КМДА у середу, 13 грудня.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на МВС України, Київську міську прокуратуру.

"Слідчі дії проводять в рамках кримінального провадження за кваліфікацією "Службова недбалість" (ч. 2 ст. 367 КК України)", - йдеться в повідомленні МВС України.

Фото з місця обшуків у КМДА 13 грудня (t.me/mvs_ukraine)

Як зазначили в МВС України, слідство має перевірити наявність прорахунків на етапах проєктування, будівництва та експлуатації підземки. А також встановити відповідальних осіб, через дії або бездіяльність яких трапилися розгерметизація та затоплення тунелю метрополітену.

Що передувало?

Як розповіли у Київській міській прокуратурі, 12 грудня за участі спеціалістів судово-експертної установи правоохоронці провели огляд перегінного тунелю між станціями метро "Деміївська" - "Либідська" КП "Київський метрополітен".

"За результатами огляду експертами здійснені відповідні обміри тріщин у тунельних спорудах та склепінь, тощо. Також експертами констатовано необхідність детального аналізу проектної, будівельної, виконавчої та іншої документації та геодезії з лабораторними дослідженнями води та ґрунту", - розповіли прокурори.

Поліція обшукує київський метрополітен та підрозділи КМДАПравоохоронці оглянули тунель між станціями метро "Деміївська" та "Либідська" (t.me/kyiv_pro_office)

Вже 13 грудня на підставі ухвал слідчих суддів правоохоронці проводять обшуки в офісних приміщеннях Департаменту транспортної інфраструктури КМДА, КП "Київський метрополітен" та проектної організації, яка здійснювала проект вказаних перегінних тунелів, з метою вилучення документів щодо будівництва та експлуатації перегінних тунелів між станціями "Деміївська" та "Либідська" в поймі річки Либідь, для їх подальшого дослідження слідчими та експертами.

Закриття метро у Києві

Рух поїздів між станціями метро "Деміївська" та "Теремки" (усього 6 станцій) у Києві закрили на час ремонту перегінного тунелю. Обмеження продовжаться протягом півроку. Спочатку планувалося, що ці станції підземки перестануть працювати з суботи, 9 грудня. Раніше РБК-Україна писало, як дістатись альтернативними способами до "Либідської" з "Теремків".

Нагадаємо, перегінні тунелі між станціями "Деміївська" та "Либідська" споруджувалися в поймі річки Либідь у 2008-2010 роках підземним способом у складних гірничо-геологічних умовах, при штучному водозниженні. Тому зупинка руху поїздів на цій ділянці лінії метро - це вимушений крок для уникнення позаштатної ситуації.