ua en ru

Пісторіус пояснив, чи "розблокує" рішення США щодо ATACMS питання передачі Україні Taurus

Пісторіус пояснив, чи "розблокує" рішення США щодо ATACMS питання передачі Україні Taurus Фото: Борис Пісторіус, міністр оборони Німеччини (Getty Images)

Уряд Німеччини ще не ухвалив рішення щодо передачі Україні далекобійних ракет Taurus. І потенційні поставки ATACMS з боку Сполучених Штатів Америки не означатимуть автоматично, що Берлін теж "розблокує" це питання.

Про це заявив міністр оборони ФРН Борис Пісторіус, передає РБК-Україна з посиланням на Reuters.

За його словами, Німеччина не обов'язково постачатиме Україні крилаті ракети "Таурус" тільки тому, що Вашингтон може все-таки вирішити відправити ракети великої дальності ATACMS.

"У цій війні немає жодного автоматизму", - сказав Пісторіус журналістам у кулуарах візиту до Кельна.

Глава Міноборони Німеччини додав, що Берлін поки не в змозі ухвалити рішення про те, чи надавати Україні Taurus.

Дальнобійні ракети від Заходу для України

Нагадаємо, що Україна вже тривалий час закликає Німеччину передати ракети "Таурус", які мають дальність дії понад 500 км, та запускаються з винищувачів. Канцлер ФРН Олаф Шольц неодноразово давав зрозуміти, що Берлін діятиме лише спільно зі Штатами щодо постачання озброєння.

Україна вже отримала від Великої Британії та Франції крилаті ракети Storm Shadow та Scalp, аналогічні німецьким Taurus.

Зазначимо, що Вашингтон поки що утримуються від відправки в Україну своїх далекобійних ATACMS. При цьому днями відразу кілька західних видань повідомляли, що Штати, швидше за все, передадуть ці ракети. У понеділок Reuters писало з посиланням на кількох американських чиновників, що адміністрація Джо Байдена близька до ухвалення рішення про схвалення передачі Україні ракет великої дальності, начинених касетними боєприпасами.

Як заявив нещодавно керівник адміністрації президента України Андрій Єрмак, обговорення щодо ATACMS просуваються, але при цьому не повідомив подробиць.

Додамо, що 11 вересня до Києва здійснила візит голова МЗС Німеччини Анналена Бербок. Її український колега Дмитро Кулеба після зустрічі з нею наголосив на прискоренні надання далекобійних ракет "Таурус".