ua en ru

Підтримка України у 2024 році має бути не меншою, ніж цього року, - Марченко

Підтримка України у 2024 році має бути не меншою, ніж цього року, - Марченко Фото: міністр фінансів України Сергій Марченко (Віталій Носач, РБК-Україна)

Україна буде просити партнерів, щоб підтримка у наступному році була не меншою, ніж цього року.

Про це заявив міністр фінансів України Сергій Марченко, повідомляє РБК-Україна з посиланням на ефір телемарафону.

"Є надія, що війна завершиться перемогою в 2024 році. Але, оскільки я не можу взяти на себе сміливість і сказати, що так станеться, бо мені треба давати цифри на військовий бюджет. Зараз будемо передбачати сценарій, який передбачатиме формування бюджету на основі 2023 року", - заявив він.

Міністр зазначив, що немає підстав для зменшення ні соціального, ні військового бюджету.

"Тому в комунікації з партнерами ми будемо казати, що коштів, яких потребує Україна, не стане менше. Ми наполягаємо на тому, щоб підтримка була не меншою, ніж цього року. А це більше 42 млрд доларів. Якщо ми гарантуємо собі цей розмір підтримки, то ми зможемо сказати, що бюджет у нас є", - додав Марченко.

Водночас він зазначив, що щомісячна потреба бюджету України зараз становить 3-4 млрд доларів. Раніше вона становила 5 млрд доларів.

План на 50 млрд євро

У червні президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн анонсувала виділення пакета фінансової допомоги у розмірі близько 50 млрд євро для підтримки України.

За даними Bloomberg, допомога має надаватися у вигляді грантів, пільгових кредитів та гарантій протягом 4 років - з 2024 по 2027 роки. При цьому розмір щорічної підтримки буде меншим, ніж 18 млрд євро, які ЄС пропонує цього року.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.