ua en ru

Перед київською мерією прапор підняли ще до офіційного проголошення незалежності, - Кличко

Перед київською мерією прапор підняли ще до офіційного проголошення незалежності, - Кличко Фото: мер Києва Віталі Кличко (facebook com)
Автор: Юлія Бойко

Біля будівлі Київської мерії відбулася церемонія урочистого підняття українського прапора, в якій взяв участь мер Києва Віталій Кличко. Вперше український прапор замайорів тут ще до офіційного проголошення незалежності, а зараз став оберегом, з яким йдуть в бій українські захисники.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Facebook мера Києва.

"Сьогодні, в День державного прапора України, за традицією, підняли наш синьо-жовтий стяг біля Київської мерії. Національний прапор - один із символів державності і єдності нашого народу. Український прапор став ще й оберегом, з яким ідуть в бій наші захисники та захисниці, відстоюючи незалежність і свободу України у війні, з якою вдерлася в нашу країну Росія", - заявив Віталій Кличко.

Мер Києва зазначив, що з державним прапором українці виходили і на Майдан у боротьбі за демократію і європейське майбутнє нашої держави. І сьогодні Україна також б’ється із загарбником під жовто-блакитним прапором. І обов’язково переможе, запевнив Кличко.

"Незалежність завойовується в боротьбі. Єднанням і зусиллями багатьох людей. Ціною втрат і перемог… Російський агресор вдерся, щоб знищити нашу державу й знищити українців. Але Україна відважно б’ється за свою землю і свою волю! Бʼється на передовій і працює на перемогу в тилу. Ми показали, що не боїмося і не здамося. Показали, як любимо свою країну. Ми все подолаємо, як би складно не було. Ми переможемо! Вірте в себе! Вірте в Україну! З Днем державного прапора, з Днем незалежності України", - сказав у привітанні Кличко.

Він також нагадав, що вперше в Києві український прапор підняли саме перед будівлею київської мерії ще до проголошення незалежності.

"Ще до офіційного проголошення незалежності України синьо-жовтий прапор майорів над багатьма українськими містами і селами. У Києві вперше державний прапор, освячений у Софійському соборі, офіційно підняли 24 липня 1990 року - на флагштоку перед будівлею Київської міської ради", - наголосив Віталій Кличко.

День державного прапора

Сьогодні, 23 серпня, в Україні відзначають День державного прапора.

Датою затвердження українського прапора вважають 1848 рік, коли під час подій національного відродження на Галичині Головна Руська Рада у Львові прийняла офіційну символіку.

РБК-Україна зібрало маловідомі факти про державний стяг у матеріалі. Ви дізнаєтесь, яким був перший український стяг, чи міняли місцями синій та жовтий кольори, про радянські заборони та покарання за використання нацсимволіки.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.