ua en ru

У Пентагоні підтвердили, що Україна отримає старішу версію Abrams і назвали терміни

У Пентагоні підтвердили, що Україна отримає старішу версію Abrams і назвали терміни Фото: Пет Райдер, спікер Пентагону (Getty Images)

Сполучені Штати Америки нададуть Україні Abrams M1A1 замість версії M1A2. Планується, що їх доставлять уже до осені 2023 року.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на брифінг прессекретаря Пентагону, бригадного генерала ВПС Пета Райдера.

Він нагадав, що у січні США анонсували передачу Україні 31 танка Abrams. Тоді офіційні особи підтверджували, що поставити планується версію M1A2.

"Однак після того, як ми зробили цю заяву, ми були віддані вивченню варіантів поставки бронетехніки якнайшвидше. І після подальшого вивчення та аналізу того, як найкраще це зробити, Пентагон у тісній координації з Україною прийняв рішення надати варіант танка Abrams M1A1", - зазначив Райдер.

За його словами, це значно прискорить терміни постачання і дозволить "надати такий важливий потенціал Україні вже до осені цього року".

"Ми також надамо Україні можливості, дуже схожі на M1A2, які включають покращену броню, 120-мм гармату та великокаліберний кулемет", - уточнив спікер.

Варто зауважити, що M1A1 - це базовий варіант Abrams. При цьому є більше 10 різновидів Abrams M1A1 з різною комплектацією. Частина з них оснащена бронею зі збідненого урану та тепловізійним прицілом.