Ніколи не поєднуйте мед із цими 6 продуктами: ось чому
З якими продуктами не можна поєднувати мед (фото: Freepik)
Мед - корисний продукт, але не завжди безпечний у поєднанні з іншими продуктами. Певні комбінації можуть шкодити травленню та здоров’ю.
Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на сайт Verywell health.
Нагрівання меду
В журналі Antibiotics йдеться, хоча мед є поширеним підсолоджувачем для чаю та інших гарячих напоїв, температура деяких рідин, таких як вода чи молоко, може впливати на його корисні властивості. Процес нагрівання може змінити склад меду та його харчову цінність.
Нагрівання рідини з медом до 49 градусів може погіршити антиоксидантну та ферментативну активність і призвести до виділення певних шкідливих сполук.
Топлене масло
Масло гхі - це топлене масло, яке традиційно використовується в кухні і може бути ще одним несприятливим поєднанням меду.
Дослідження, опубліковане в журналі Toxicology Reports, показало, що поєднання меду та гхі може бути токсичним, що призводить до таких побічних ефектів, як:
- випадіння волосся
- втрата ваги
- запалення шкіри
Молочні продукти
Мед і молочні продукти, такі як йогурт, сир і молоко, є поширеними поєднаннями, але вони можуть спричиняти проблеми з травленням.
За даними MedlinePlus, оскільки мед є кислим і містить фруктозу, він може взаємодіяти з білками, що містяться в молочних продуктах, перешкоджаючи травленню та призводячи до побічних ефектів, таких як:
- розлад травлення
- здуття живота
- дискомфорт у шлунку
Людям з непереносимістю лактози або розладами травлення варто уникати цієї комбінації. Натомість використовуйте безлактозне молоко.
Оброблені харчові продукти
На сайті Управління з контролю за продуктами та лікарськими засобами США (FDA), оброблені продукти містять багато нездорових жирів, солі та цукру. Їх поєднання з медом може призвести до додаткового перевантаження цукром.
В результаті виникне підвищення рівня цукру в крові та хронічні захворювання. Через це, можливо, краще уникати додавання солодкого меду до вже солодкої обробленої їжі.
Продукти з високим вмістом жиру
Оскільки жирна їжа, така як смажене м’ясо, перетравлюється організмом довше, змішування з нею меду може ще більше уповільнити травлення. Згідно з даними MedlinePlus, це може призвести до:
- здуття живота
- дискомфорт у шлунку
- збільшення ваги
Алкоголь
Змішування солодкого меду з алкогольними напоями може призвести до коливань рівня цукру в крові, а також сильного похмілля наступного дня.
В журналі Current Research in Food Science йдеться, що фруктоза в меді може посилити зневоднення, що може погіршити неприємні симптоми після вживання алкоголю, такі як головний біль.
З якими продуктами найкраще поєднувати мед
Існує безліч продуктів, які можна безпечно та поживно поєднувати з медом, зокрема:
- лимон - стаття в журналі Horticulture Reasearch інформує, що лимон може допомогти заспокоїти біль у горлі та підтримати імунну систему
- імбир - спеція, яка може підтримувати травлення та зменшувати запалення
- кориця - містить антиоксидантні та протизапальні властивості
- горіхи - можуть стати багатою на поживні речовини закускою зі здоровими жирами, білками та натуральним цукром
- куркума - Національний інститут охорони здоров'я США повідомляє, що куркума є спецією з потенційними протизапальними та травними властивостями
Вас може зацікавити:
- Чи можна їсти старий мед без шкоди для здоров'я
- Як швидко перевірити мед на підробку
- Експерти назвали сорт меду, який нормалізує тиск
Увага: Цей матеріал має виключно загальноосвітній характер і не є медичною консультацією. Інформація призначена для ознайомлення з можливими симптомами, причинами та методами виявлення захворювань, але не повинна використовуватись для самодіагностики або самолікування. РБК-Україна не несе відповідальності за діагнози, поставлені на основі матеріалів сайту. У разі проблем зі здоров’ям обов’язково зверніться до кваліфікованого лікаря.