ua en ru

Нетаньягу відклав ухвалення закону про судову реформу Ізраїлю до літа

Нетаньягу відклав ухвалення закону про судову реформу Ізраїлю до літа Фото: прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху (Getty Images)

Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху погодився відкласти ухвалення закону про судову реформу до літа.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на JPost.

Міністр юстиції Ярів Левін заявив, що він поважатиме рішення Нетаньяху заморозити законодавчу ініціативу щодо законопроєкту уряду про зміну складу Комітету з призначення суддів Ізраїлю.

"Як член Лікуду, я поважаю будь-яке рішення, яке ухвалює прем'єр-міністр Нетаньяху щодо юридичних процесів судової реформи. Це робиться з розуміння того, що ситуація, в якій кожен робить те, що хоче, може призвести до падіння уряду і краху Лікуду", - сказав Левін.

Оновлено 20:40

Нетаньяху підтвердив, що відкладає закон про судову реформу на деякий час.

У своїй телевізійній заяві ізраїльський прем'єр заявив, що він знає про зростаючу напруженість у суспільстві і бажання її вирішити, але стверджує, що існує "екстремістська меншість", яка "розриває Ізраїль на частини".

"Коли є можливість уникнути громадянської війни шляхом діалогу, я беру тайм-аут для діалогу", - заявив Нетаньягу, додаючи, що "з почуття національної відповідальності" він відкладає остаточне читання законопроєкту про призначення суддів - згідно з яким коаліція майже повністю візьме на себе призначення всіх ізраїльських суддів - до наступної сесії Кнесету, яка відбудеться через місяць.

За його словами, "більшість" його союзників по коаліції підтримують цей крок, наголошуючи, що зрештою законопроєкт буде ухвалено в тій чи іншій формі.

Нагадаємо, що з січня в Ізраїлі відбуваються протести проти судової реформи, запропонованої урядом Нетаньяху. Нововведення передбачають значне обмеження повноважень Верховного суду, що суперечить демократичним принципам.

Однак після того, як Нетаньяху відправив у відставку міністра оборони, який виступив проти реформи, в Ізраїлі почалися нові масштабні протести. Акції супроводжувалися зіткненнями з правоохоронцями, а поліція розганяла учасників водометами.

Про те, що відбувається в Ізраїлі і до чого все це може призвести, - у матеріалі РБК-Україна.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.