ua en ru

У НБУ зробили важливе уточнення щодо лімітів для переказу за картками

У НБУ зробили важливе уточнення щодо лімітів для переказу за картками Фото: голова НБУ Андрій Пишний (facebook.comNationalBankOfUkraine)

Національний банк планує обмежити обсяг переказів з однієї картки сумою в 100 тисяч гривень та кількістю у 30 на місяць. Але банки можуть підіймати цей ліміт.

Про це заявив голова НБУ Андрій Пишний, повідомляє РБК-Україна з посиланням його заяву під час телемарафону.

Як повідомив Пишний, НБУ проаналізував сім найбільших банків, які охоплюють 91% усієї емісії карток.

"За результатами аналізу, ті обмеження, які НБУ вбачає за доцільне обговорити, передбачають обмеження щомісячні до 30 переказів, це не торкнеться 98% українців. Наступне обмеження, яке ми пропонуємо - обмежити загальну суму до 100 тисяч на місяць. Таке обмеження не торкнеться 95% українців", - сказав він.

За його словами у разі потреби цей ліміт можна збільшити.

"Якщо є можливість обґрунтувати перед банком за рахунок того, що є відповідні доходи, ваш профіль, як клієнта банку, дає можливість і вимагає здійснювати більшу кількість переказів, банк в рамках вашої взаємодії, а вони повинні знати свого клієнта, може розглянути вашу заяву і підняти ці ліміти", - пояснив голова НБУ.

Пишний також розповів, що будуть обмежуватися виключно вихідні операції, а "все що працюватиме на зарахування на картки обмеженню не підлягає".

Крім того, жодні операції з застосуванням IBAN обмежуватися не будуть ні по кількості, ні по сумі.

Чому запроваджують ліміти

Пишний пояснив запровадження лімітів небезпечним зростання використання карткових рахунків для проведення транзитних операцій з метою легалізації доходів, отриманих незаконним шляхом.

"Ми побачили, що українці надають свої картки в оренду. Ви віддаєте свою картку в оренду злочинцям, наркодилерам, тим хто забезпечує роботу незаконних казино і за вашою карткою відбуваються розрахунки, а ви насправді не маєте до того жодного відношення", - додав Пишний.