ua en ru

Може загрожувати депортація. Уряд Латвії почав проводити мовний тест для громадян РФ

Може загрожувати депортація. Уряд Латвії почав проводити мовний тест для громадян РФ Фото: Прапор Латвії (GettyImages)

Уряд Латвії вимагає від 20 тисяч громадян РФ пройти тест на знання мови. Здебільшого це стосується людей похилого віку.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на заяву представника Міністерства внутрішніх справ Латвії Димитрія Трофімова, яку приводить Reuters.

"Після того, як Росія вторглася в Україну в лютому минулого року, Латвія відключила російські телеканали, знесла радянську пам'ятку часів Другої світової війни і тепер працює над засиллям російської мови у сфері освіти", - йдеться у матеріалі.

За словами Трофімова, громадянам Росії до 75 років, які не пройшли тест до кінця року, буде надано розумний термін для виїзду з країни. Якщо вони не поїдуть, їм може загрожувати примусове видворення.

"Вони добровільно вирішили ухвалити громадянство не Латвії, а іншої держави. Тест необхідний, тому що російська влада виправдовувала своє вторгнення в Україну необхідністю захистити російських громадян за кордоном", - додав представник МВС Латвії.

Керівник Латвійського національного центру освіти Лієні Вороненко сказала, що для успішного складання іспиту необхідно розуміти основні латиські фрази та вміти говорити простими реченнями.