ua en ru

Моравецький порівняв газові угоди Путіна і Меркель з пактом Молотова-Ріббентропа

Моравецький порівняв газові угоди Путіна і Меркель з пактом Молотова-Ріббентропа Фото: прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький (GettyImages)

Голова польського уряду вважає, що до російської агресії проти України призвели відносини Німеччини і Росії у газовій сфері. Він прирівняв домовленості між Путіним і Меркель з пактом Молотова-Ріббентропа.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на PAP.

Матеуш Моравецький зазначив, що 17 вересня є символічною датою, яка нагадує усім про зловісні наслідки російсько-німецького альянсу. Він нагадав і про нинішні загрози, пов’язані з німецько-російським альянсом.

"Ми також нагадуємо собі про сучасні небезпеки німецько-російського альянсу. Саме цей союз призвів до можливості нападу Росії на Україну в першу чергу через ту кошмарну газову, сировинну політику, яку проводила Німеччина", - сказав він.

Також польський прем'єр провів паралелі між домовленостями Путіна і колишнього канцлеря Німеччини Ангелою Меркель з пактом Молотова-Ріббентропа.

“Так як існував пакт Молотова-Ріббентропа, про який ми прекрасно знаємо, існував також де-факто газовий й енергетичний пакт Меркель-Путін”,- наголосив Моравецький.

Пакт Молотова-Ріббентропа

Німеччина та Радянський Союз 23 серпня 1939 року підписали так званий "пакт про ненапад". Як додаток до договору було підписано таємний протокол, що розділив радянські та німецькі "сфери впливу". Зокрема, держави домовились про розподіл Польщі, що стало початком другої світової війни.

Газові угоди Путіна і Меркель

Ангела Меркель очолювала уряд Німеччини з 2005 по 2021 рік. Під час її перебування при владі був введений в експлуатацію газопровід "Північний потік-1", а також завершене будівництво "Північного потоку-2". Колишня канцлерка за час свого перебування на посаді значно наростила купівлю Німеччиною російських енергоресурів.

Бундестаг звинуватив Меркель у вторгненні РФ в Україну

Голова оборонного комітету Бундестагу Марі-Агнес Штрак-Циммерман заявив, що колишній канцлер Німеччини Ангела Меркель відповідальна за вторгнення Путіна в Україну.

Він зазначив, що ексканцлер ухвалила низку рішень, які зробили можливим повномасштабне вторгнення РФ в Україну, скільки блокування членства українців в НАТО стало величезною помилкою.