ua en ru

Міжнародна робоча група щодо екологічних наслідків війни презентувала екологічний договір для України

Міжнародна робоча група щодо екологічних наслідків війни презентувала екологічний договір для України Фото: керівник Офісу президента Андрій Єрмак (president gov ua)

Міжнародна робоча група щодо екологічних наслідків війни напрацювала Екологічний договір для України.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на керівника Офісу президента України Андрія Єрмака повідомив під час брифінгу з членами групи в Києві.

Голова ОП зазначив, що відповідний документ передбачає три ключові аспекти.

"Перше - фіксація злочинів, які зробила і робить Росія на території України. Друге - покарання. Безумовно, кожен цей факт обов’язково стане основою для майбутніх судових процесів. І зрештою, стане основою та доказовою базою для компенсацій, репарацій. Третє - відновлення. Не просто відновити, як було раніше, а зробити ще краще", - уточнив він.

Єрмак запевнив, що цей документ "дуже скоро лежатиме на столі у всіх світових лідерів", буде основою дискусій на всіх міжнародних майданчиках, стане базою конкретних політичних рішень на конференції, яка відбудеться одразу після інавгураційного Саміту миру на рівні лідерів держав.

Він також поінформував, що Екологічний договір уже презентовано президенту Володимиру Зеленському. Водночас він додав, що 12 лютого спільно з міністром закордонних справ Дмитром Кулебою презентує Екологічний документ усім послам України в країнах світу під час відеоконференції. Він підкреслив, що з цього моменту розпочнеться міжнародна робота щодо його імплементації.

Нагадаємо, для імплементації восьмого пункту Формули миру при Офісі президента України створена Міжнародна робоча група щодо екологічних наслідків війни.

Співголови групи - керівник ОПУ Андрій Єрмак та ексвіцепрем’єр-міністр, колишня очільниця МЗС Швеції Маргот Вальстрем.