ua en ru

В Мінагро розповіли, чого очікувати від цін на овочі в Україні

В Мінагро розповіли, чого очікувати від цін на овочі в Україні Фото: овочі (GettyImagеs)

Українцям не варто очікувати стрімкого зростання цін на овочі в осінній період, як це було минулого року.

Як повідомляє РБК-Україна, про це заявив заступник Міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький

За його словами, аграрії у західних, центральних та північних регіонів України почали системно вирощувати овочі.

"Овочів цього року ми виростили в достатній кількості. Інше питання чи зможемо ми їх зберегти, бо інфраструктури для зберігання врожаю до весни не вистачає і вона не може з'явитися дуже швидко. Тому сезонні коливання цін на овочі все ж можуть бути", - сказав він.

Висоцький зауважив, що попри війну наразі вкладаються великі інвестиції в переробну галузь. Декілька десятків заводів у межах цього року вже запустилися, або перебувають на етапі запуску.

Ціни в Україні

Нагадаємо, споживчі ціни в Україні знижуються другий місяць поспіль. У серпні 2023 року, порівняно з липнем, ціни впали на 1,4%. Річна інфляція (до серпня минулого року) сповільнилася до 8,6%. Це мінімальне значення із квітня 2021 року.

У 2022 році інфляція становила 26,%.

Через зниження інфляції Національний банк України (НБУ) ухвалив рішення знизити облікову ставку з 22,0% до 20,0% річних з 15 вересня 2023 року.

Зазначимо, за 2022 рік в Україні найбільше подорожчали овочі, яйця, крупи, риба та сало, за 2021 рік найбільше подорожчали овочі, соняшникова олія та цукор, за 2020 рік найбільше подорожчав цукор, гречана крупа, яйця, соняшникова олія.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.