ua en ru

Масовані або поодинокі удари. Гуменюк розповіла про загрозу атаки РФ з моря

Масовані або поодинокі удари. Гуменюк розповіла про загрозу атаки РФ з моря Фото: Наталія Гуменюк (Владислав Красінський, РБК-Україна)

У Чорному морі наразі перебувають 6 російських ракетоносіїв на бойовому чергуванні, тож є загроза ракетних ударів. Ворог може вдатися як до поодиноких ударів, так і до масованої атаки.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на начальницю Об'єднаного координаційного прес-центру Сил оборони півдня України Наталію Гуменюк в ефірі телемарафону.

"Корабельне угрупування (у Чорному морі, - ред.) продовжує триматися майже у тому самому складі, хоча деяка ротація нами спостерігається, це певним чином пов'язано зі штормом. Море штормить, море продовжує підтримувати нашу позицію, як то кажуть", - наголосила Гуменюк.

За її словами, нині на бойовому чергуванні перебуває 6 ракетоносіїв ворога. Серед яких два підводних, загальний залп може сягати 40 ракет "Калібр".

"Це досить потужна готовність. Можна говорити про небезпеку, як поодиноких ракетних ударів, так і підготовку до масованого ракетного удару тому, що певна активність авіації також спостерігається. Попри те, що вони заявляли, те що це будуть "навчання", але навчально-тренувальний політ може перетворитися на напад", - пояснила Гуменюк.

Своєю чергою вона закликала українців бути дуже уважними до повідомлень про повітряну тривогу.

"Після такого досвіду з "Москвою" в них є так звана "ракето-безпечна зона", так звана, для себе. Вони (російські війська, - ред.) усвідомлюють, що є зони ураження нашою зброєю і туди ані руш. Тому тримають за мисом Тарханкут у напрямку Новоросійська так, щоб у відповідних погодних умовах зайти у пункти базування, але не наближають на відстань з якої можуть бути уражені нами", - сказала Гуменюк.

Вона також розповіла, що із псевдобезпечної зони російські кораблі можуть випускати "Калібри" по Україні.

"Ми спостерігали їхню знервованість, коли певним чином відпрацьовувала ППО в Севастополі й повиводили усі одиниці, попри шторм, у Чорне море, намагалися розосередити, оскільки знають, що наші "бойові комарі" уміють атакувати бухти та вони не відчувають там себе у безпеці", - каже Гуменюк.

Вона додала, що українські військові слідкують за ракетоносіями в морі та дронами, які противник пускає звідти.

Нагадаємо, раніше в Генштабі попередили про загрозу завдання ворогом ракетних та дронових ударів з Білорусі через авіаційні навчання ворога.

Додамо, раніше керівник Головного управління розвідки Міноборони Кирило Буданов спрогнозував, якими будуть подальші ракетні атаки окупантів.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.