ua en ru

Маркарова про пакет допомоги Україні від США: обговорення тривають, і ми бачимо прогрес

Маркарова про пакет допомоги Україні від США: обговорення тривають, і ми бачимо прогрес Фото: посол України у США Оксана Маркарова (Getty Images)

У Конгресі США тривають обговорення щодо ухвалення нового пакета допомоги Україні, і вже є великий прогрес.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на заяву посла України у США Оксани Маркарової під час відкриття "Українського дому" у Давосі.

За її словами, Україна зараз переживає вирішальний момент у війні, оскільки ситуація на фронті не змінилася, але військова допомога від США зменшилася з осені 2023 року.

"Іран, Північна Корея, Росія та ХАМАС показують, що вони можуть швидко приймати рішення та вчиняти свої жахливі воєнні злочини. Тепер питання до демократичних країн: чи зможемо ми приймати швидкі рішення?", - сказала Маркарова.

Посол зазначила, що допомогу Україні підтримують обидві партії у Конгресі США, але дискусії там тривають.

"Ми маємо, як і раніше, сильну двопартійну підтримку, попри ці дуже важкі обговорення, попри те, що дискусії точаться. Попри те, що ми не змогли побачити ухвалення пакета допомоги до Різдва, обговорення тривають і ми бачимо прогрес", - додала вона.

Маркарова також закликала американських законодавців прискорити ухвалення рішення та надати допомогу Україні.

"Нам потрібно не лише воювати на фронті, а й працювати в тилу. Наш бюджет має працювати. Потрібно швидше прийняти рішення, передати зброю та гроші Україні. Це найбільший виклик на сьогодні", - наголосила посол.

Допомога Україні від США

Кілька місяців тому президент США Джо Байден запросив у Конгресу виділити понад 100 млрд доларів на потреби нацбезпеки. У пакеті передбачено понад 60 млрд доларів нового фінансування для допомоги Україні.

Республіканці в Конгресі відмовилися підтримувати подібну ініціативу. Вони вимагають, щоб до пакета внесли більш жорсткі заходи з охорони кордону з Мексикою.

Таким чином, уже понад місяць у Конгресі намагаються домовитися про такі заходи, щоб схвалити пакет.

А 12 січня стало відомо, що допомогу Україні від Сполучених Штатів призупинено до схвалення Конгресом нового фінансування.