ua en ru

МАГАТЕ два тижні не пускають у частину реакторних залів на Запорізькій АЕС

МАГАТЕ два тижні не пускають у частину реакторних залів на Запорізькій АЕС Архівне фото: МАГАТЕ два тижні не пускають у частину реакторних залів на Запорізькій АЕС (facebook com rostinfocom)

Експертів Міжнародного агентства з атомної енергії не пускають у частину залів на окупованій росіянами Запорізькій АЕС.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на МАГАТЕ.

"Експерти МАГАТЕ, як і раніше, не можуть отримати доступ до всіх частин майданчика, і протягом останніх двох тижнів їм не дозволяють доступ до реакторних залів енергоблоків № 1, 2 і 6", - йдеться в заяві.

Зазначається, що експертів МАГАТЕ вперше не було допущено до реакторної зали енергоблока, який перебував у "холодному зупині". Тут знаходиться активна зона реактора і відпрацьоване паливо.

Куди ще не пускають представників МАГАТЕ

Крім того, минулого тижня було обмежено доступ до деяких частин машинних залів ЗАЕС, зокрема до приміщень №3, 4 і 6 реакторів.

Також експерти МАГАТЕ все ще очікують запланованого на 19 грудня доступу на дахи реакторів, чого не відбулося через заявлені міркування безпеки.

Ситуація на окупованій ЗАЕС

Найбільшу в Європі атомну електростанцію окупували росіяни в перші дні повномасштабного вторгнення. Більше того, загарбники розмістили на території ЗАЕС військову техніку. За весь час окупації станція кілька разів вимикалася від енергосистеми України.

На станції знаходяться експерти МАГАТЕ. На початку листопада агенція провела вже 13 ротацію наглядачів.

Раніше в "Енергоатомі" наголошувалося, що з початку окупації на ЗАЕС сталося вже 7 повних блекаутів. Такі інциденти можуть загрожувати ядерній та радіаційній безпеці не лише для України, а й для інших держав.