ua en ru

Лідери країн AUKUS оголосили дорожню карту щодо надання Австралії атомних субмарин

Лідери країн AUKUS оголосили дорожню карту щодо надання Австралії атомних субмарин Фото: Ентоні Альбанезе, Джо Байден та Ріші Сунак (twitter.com/UKDefJournal)

Прем'єр-міністри Австралії та Великоъ Британії Ентоні Альбанезе та Ріші Сунак, а також президент США Джозеф Байден оголосили про домовленість країн, що входять до альянсу AUKUS, про забезпечення ВМС Австралії атомними підводними човнами зі звичайним озброєнням.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на сайт Білого дому та прес-службу британського уряду.

"Партнери AUKUS, що експлуатують високопродуктивні атомні підводні човни зі звичайним озброєнням, забезпечать гарантований підводний потенціал, який сприятиме стабільності, миру та процвітанню в Індо-Тихоокеанському регіоні та в усьому світі", - йдеться у спільній заяві лідерів альянсу за підсумками зустрічі у Сан-Дієго.

Зазначається, що SSN-AUKUS, підводний човен нового покоління, буде вироблятися за допомогою загальних технологічних потужностей трьох країн.

Програма підтримання підводних можливостей Австралії включає кілька етапів. Так дві країни почнуть працювати над будівництвом SSN-AUKUS на своїх власних верфях протягом 10 років.

Австралійський військовий та цивільний персонал проходитиме відвідування навчання у США та Британії вже з цього року.

Американська сторона має намір збільшити відвідування портів підводними човнами в Австралії з 2023 року та Великої Британії з 2026 року.

Штати та Британія розпочнуть план передової ротації SSN до Австралії у 2027 році, щоб прискорити розвиток персоналу австралійського ВМФ, інфраструктури та систем регулювання.

У дорожній карті повідомляється, що США планує продати Австрії 3 підводні човни класу "Вірджинія" до 2030 року, а також передбачається можливість продажу ще двох у разі потреби.

Наприкінці 2030-х Британія поставить перші SSN-AUKUS своєму Королівському флоту, а на початку 2040-х років перший SSN-AUKUS, побудований в Австралії, буде переданий ВМФ Австралії.

Також у заяві підтверджується зобов'язання щодо запобігання розповсюдженню ядерної зброї, а також йдеться про продовження консультацій з Міжнародним агентством з атомної енергії щодо набуття потенціалу атомних підводних човнів.