ua en ru

У Латвії репатріантам видаватимуть посвідку на проживання і змусять складати іспит на знання мови

У Латвії репатріантам видаватимуть посвідку на проживання і змусять складати іспит на знання мови Фото: У Латвії репатріантам видаватимуть посвідку на проживання і змусять складати іспит на знання держмови (Getty Images)

Сейм Латвії в першому читанні затвердив поправки до закону про репатріацію. Латвійська влада має намір скасувати закон до 2028 року.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Delfi.

Згідно з поправками до закону, вже з липня цього року репатріантам у Латвії видаватимуть тимчасову посвідку на проживання замість постійної. Водночас їм також доведеться скласти іспит на знання державної мови хоча б на базовому рівні.

Крім цього, з 2024 року влада також планує повністю скасувати норму, яка давала змогу нащадкам латишів і лівів, які є громадянами третіх країн, отримувати статус репатріанта в Латвії.

Зі свого боку з липня 2028 року планується скасувати закон "Про репатріацію" зовсім.

Перед остаточним ухваленням поправки ще мають пройти два парламентські читання.

Закон про репатріацію

Закон ухвалили у 1995 року, щоб полегшити можливість для людей родом із Латвії повернутися на батьківщину. Уже з 2010 року більшість заявок на репатріацію подавали громадяни Росії, Білорусі та України.

При цьому з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну кількість заявок від росіян складала 81% від усіх, хто просить. Так, Латвія за 2022 рік отримала 430 запитів громадян Росії. Проте лише 220 із них змогли підтвердити статус репатріанта або члена родини репатріанта.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.