ua en ru

Конкуренція між США та Китаєм не має перерости в конфлікт, - Байден

Конкуренція між США та Китаєм не має перерости в конфлікт, - Байден Фото: президент США Джо Байден (Getty Images)

Американський президент Джо Байден під час зустрічі з китайським лідером Сі Цзіньпінем заявив, що конкуренція між їх країнами не має перерости в конфлікт.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на заяву президента США.

"Ми повинні забезпечити, щоб конкуренція не переросла в конфлікт. І ми також повинні керувати нею відповідально... Це те, чого хочуть Сполучені Штати і що ми маємо намір робити... Я також вірю, що це те, чого хоче світ для нас обох...", - заявив Байден.

Він також заявив, що вони з китайським лідером несуть відповідальність перед своїми народами та світом за те, щоб працювати разом, коли це в їх інтересах.

"Критичні глобальні виклики, з якими ми стикаємося, від зміни клімату до боротьби з наркотиками та штучного інтелекту, вимагають наших спільних зусиль", - наголосив Байден.

Зустріч лідерів США і Китаю

Нагадаємо, Байден та Сі Цзіньпін зустрілися на американській території вперше за шість років. Востаннє китайський лідер відвідував Штати, коли президентом був Дональд Трамп.

Байден і Сі Цзіньпін, як очікується, порушать глобальні питання, а саме: конфлікт на Близькому Сході, вторгнення Росії в Україну, зв'язок КНДР з РФ, Тайвань, права людини, штучний інтелект, а також торгово-економічні відносини.

Сам Байден раніше заявляв, що його ціллю на перемовинах буде покращення відносин з Китаєм на тлі напруженостей у відносинах, пов'язаних, зокрема, з питанням Тайваню.

Детальніше про очікування від перемовин між лідером Китаю та США читайте в матеріалі РБК-Україна "Зустріч Байдена та Сі Цзіньпіна: чого чекати від саміту у Сан-Франциско".

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.