ua en ru

Кабмін кардинально змінив навчання для українських школярів за кордоном

Кабмін кардинально змінив навчання для українських школярів за кордоном Фото: Кабмін кардинально змінив навчання для українських школярів за кордоном (GettyImages)

Кабінет міністрів вирішив переформатувати навчальний процес для дітей, які зараз перебувають за кордоном. Затверджена освітня програма, яка передбачає вивчення лише предметів українознавчого компоненту.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на заяву прем'єр-міністра Дениса Шмигаля на засіданні уряду.

Що зміниться для школярів за кордоном

"Це стосується й українських дітей, які зараз за кордоном. Ми робимо все, аби вони не втратили зв’язок з українським освітнім простором", - пояснив Шмигаль.

За його словами, таке рішення є однією з важливих передумов для повернення українців додому.

"Тому уряд ухвалив рішення про переформатування освітнього процесу для дітей, які зараз не в Україні. Затвердили типову освітню програму, яка передбачає вивчення лише предметів українознавчого компоненту. Це 6-8 годин на тиждень", - заявив Шмигаль.

При цьому він додав, що оцінки з математики чи, наприклад, з природничих наук будуть зараховані у школі, у якій діти зараз навчаються за кордоном.

Трансформація освітнього процесу

Шмигаль також розповів, що на виконання завдання президента України уряд працює над системною трансформацією освітнього процесу.

Так, віце-прем’єр-міністр Михайло Федоров та міністр освіти Оксен Лісовий уже мають конкретні напрацювання, які до кінця року будуть презентовані. Мова йде про п’ять напрямів:

  • покращення рівня навичок освітніх менеджерів;
  • підвищення престижу, оплати праці, навичок та вмінь українських педагогів;
  • сучасний зміст і сенси освіти на основі НУШ;
  • оновлена система та мережа для рівного доступу всіх дітей до якісної освіти;
  • новий освітній простір: його безпека та якість за новими стандартами.

Навчання школярів за кордоном. Дітям хочуть зменшити навантаження

Зазначимо, що попри відновлення очного навчання в Україні, за її межами все ще залишається багато дітей, які навчатимуться в місцевих школах.

Тому, як анонсували в Міністерстві освіти та науки, для того, щоб діти залишалися в українському контексті, для них розширять українознавчий компонент.

Оновлена програма є частиною плану щодо зменшення навчального навантаження.

Тобто пропонується запровадити модель, за якою учні за кордоном зможуть складати для річного оцінювання тільки предмети українознавчого компонента й матимуть змогу вивчати їх дистанційно у спеціально визначених школах.

При цьому оцінки за інші предмети, такі як математика, природничі науки тощо, українська школа виставлятиме оцінки відповідно до довідки із закордонної школи.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.