ua en ru

Як зрозуміти, що масло зіпсувалось? Головні ознаки, які має знати кожен

Як зрозуміти, що масло зіпсувалось? Головні ознаки, які має знати кожен Названо ознаки, що масло зіпсувалось (фото: Freepik)

Вершкове масло може зіпсуватися швидше, ніж ми думаємо. Непомітні зміни кольору, запаху або текстури можуть свідчити, що продукт вже небезпечний для вживання.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на сайт Butter Homes Gardens.

Чи швидко псується масло

Високий вміст жиру та низький вміст води у вершковому маслі діє як бар'єр, що запобігає потраплянню повітря, створюючи несприятливі умови для росту бактерій, що може призвести до псування.

Однак жир у вершковому маслі схильний до прогіркання в результаті окислення, яке змінює структуру молекул жиру та впливає на смак, запах, текстуру та колір.

Ознаки, що масло зіпсоване

Названо головні ознаки, які свідчать про те, що масло зіпсувалось:

  • наявність цвілі або будь-яких сторонніх кольорів - вершкове масло має тенденцію темніти з часом або мати зернисту текстуру
  • неприємний кислий запах - масляна кислота у вершковому маслі з часом розкладається та виділяє неприємний кислий запах
  • відсутність смаку - це також свідчить про те, що масло вже зіпсувалось

Як зберігати масло

Вершкове масло найкраще зберігати в оригінальній упаковці. Також можна щільно загорнути у харчову плівку або фольгу та помістіть у герметичний контейнер, щоб запобігти окисленню.

Для тривалого зберігання покладіть масло в упаковці в найхолоднішому місці холодильника (зазвичай на нижній полиці ближче до задньої частини) та уникайте зберігання на дверцятах.

Невідкрите або добре загорнуте масло зберігатиметься в холодильнику до 5 місяців. Щоб розм’якшити масло, дайте йому постояти при кімнатній температурі від 30 хвилин до 1 години.

Зберігати масло в морозильній камері можна до 1 року. У цей час якість масла почне погіршуватися, що, ймовірно, вплине на смак і текстуру. Щоб розморозити заморожене масло, перекладіть його в холодильник принаймні за 6-7 годин до запланованого використання.