ua en ru

Як вихід Росії із "зернової угоди" вплине на ринок: прогноз аналітиків

Як вихід Росії із "зернової угоди" вплине на ринок: прогноз аналітиків Фото: вихід РФ із "зерновий коридор" спричинить зростання цін на пшеницю на світових ринках (GettyImage)

Аналітики світових ринків зерна прогнозують, що ціни на пшеницю та інші зернові стрибнуть угору, проте поставлять під загрозу не тільки український експорт, а й вирішення проблеми голоду на всіх континентах.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на The Guardian.

Створення "зернового коридору", який дозволив відправити понад 9 мільйонів тонн зернових та олійних товарів з українських портів, допомогло стабілізувати ринки зерна та стримати світові ціни після того, як вони досягли рекордного рівня. Це відносне затишшя, ймовірно, закінчиться, коли в понеділок, 31 жовтня, розпочнеться торговий тиждень на пшеницю у Чикаго та Парижі, на двох найактивніших світових майданчиках з укладання ф'ючерсних контрактів.

"На початку тижня дуже ймовірно, що ціни зростуть просто тому, що з України надходитиме менше зерна", — відзначив Артур Портьє з консалтингової компанії Agritel.

Водночас міжнародна спільнота різко засудила рішення Росії призупинити ініціативу "Чорноморське зерно" за посередництва ООН.