Як прибрати гіркоту з грибів за допомогою простого лайфхаку: старий бабусин секрет
Фото: Порада, щоб гриби не гірчили (Getty Images)
Гриби - справжній дар осіннього лісу, але часто вони мають неприємний гіркуватий присмак. Щоб насолодитися їхнім багатим ароматом без гіркоти, варто згадати перевірений бабусин спосіб.
Як прибрати з грибів гіркоту, пояснює РБК-Україна з посиланням на Onet.
Що робити, щоб гриби не були гіркими
Підберезники, маслюки, лисички, білі гриби, опеньки, сироїжки, рижики... Список грибів, які можна знайти в українських лісах, довгий. Осіння погода сприяє вдалим зборам, тож варто користуватися цією порою року. А ніщо не смакує так добре, як власноруч принесені гриби. Звісно, за умови, що в страві вони не виявляться гіркими.
Один з трюків, який видаляє гіркоту з грибів, - це замочування їх у молоці. Завдяки цьому вони набувають м'якшого смаку. Молоко можна замінити також маслянкою, кефіром або... холодною водою. А під час варіння варто додати оцет. Він не вплине на смак грибів, але на їхній колір, запобігаючи почорнінню.
Наші бабусі до страв з грибів додавали солодку цибулю або цукор, щоб усунути гіркий присмак і зберегти найкращі смакові якості. А якщо ви хочете заморозити гриби, варто попередньо їх бланшувати, тобто на короткий час занурити в гарячу воду. Це запобіжить утворенню в них гіркоти.
Коли від гриба краще відмовитися?
Варто пам'ятати, що інтенсивний гіркий смак не є добрим знаком. Він може свідчити про те, що гриб старий або накопичив у собі багато забруднень з ґрунту та повітря. Іноді краще відмовитися від споживання таких екземплярів. Ймовірно, ви не отруїтеся, але вони не будуть ані смачними, ані здоровими.
Ніколи не розігрівайте гриби!
Самі по собі вони важкоперетравні, а повторне розігрівання ще більше погіршує справу. Найкраще з'їсти їх свіжими відразу після приготування. Це допоможе уникнути проблем з травленням і отримати максимальне задоволення від лісових делікатесів.