ua en ru

У Харківській області біля кордону знайшли кинуті "зуби дракона". В ОВА відреагували

У Харківській області біля кордону знайшли кинуті "зуби дракона". В ОВА відреагували Ілюстративне фото: у Харківській області не встановили багато "зубів дракона" (mil.in.ua)

У Харківській області поблизу кордону з Росією кинули велику кількість невстановлених "зубів дракона". Місцева влада роз'яснила ситуацію.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на DeepStateMap у Telegram та голову Харківської обласної військової адміністрації Олега Синєгубова у Telegram.

Скандал із "зубами дракона"

Творці інтерактивної карти війни DeepStateMap оприлюднили знімки околиць села Липці, що на півночі Харківської області біля кордону з Росією.

У Харківській області біля кордону знайшли кинуті "зуби дракона". В ОВА відреагувалиФото: "зуби дракона" під Липцями (t.me/DeepStateUA)

На фото лежить велика кількість невстановлених тетраедрів - так званих "зубів дракона", які використовують для оборони від ворожої військової техніки.

Як пише DeepStateMap з посиланням на військових, тетраедри лежать там ще з літа 2023 року і їх так і не встановили.

Що кажуть у ОВА

Як зазначив голова Харківської ОВА Олег Синєгубов, усі роботи зі встановлення "зубів дракона" розраховані на 2023-2024 роки. При цьому завдання, заплановані на 2023 рік, виконані на 100%.

Синєгубов додав, що частину робіт уже почали виконувати у 2024 році, але їх було припинено на деяких ділянках фронту через російські обстріли. Глава ОВА пообіцяв, що їх буде виконано, коли для цього будуть умови.

Він підкреслив, що на фото в мережі зображені ті зуби дракона, які підрядник вивіз на прохання однієї з бригад. Це 0,4% від загальної виконаної роботи в регіоні.

"Тобто це далеко не стратегічна кількість тетраедрів, яка "за словами деяких блогерів" могла б взагалі теоретично вплинути на перебіг бойових дій", - розповів Синєгубов.

За його словами, подібні вкиди почалися в день наступу російських окупантів на Вовчанськ. Фейки стосувалися не лише фортифікацій, а й ремонтів доріг на Вовчанськ на 400 млн гривень, захоплення Вовчанська і не лише.

Він підкреслив, що це - ІПСО, яка спрямована на дискредитацію військової та місцевої влади.