ua en ru

Генасамблея ООН ухвалила резолюцію про геноцид в Сребрениці

Генасамблея ООН ухвалила резолюцію про геноцид в Сребрениці Фото: Генасамблея ООН ухвалила резолюцію про геноцид в Сребрениці (Getty Images)

Генеральна асамблея ООН 23 травня ухвалила резолюцію, яка встановлює 11 липня як Міжнародний день пам'яті жертв геноциду в Сребрениці (Боснія) у 1995 році.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на балканську службу Радіо Свобода.

Як повідомляється, за схвалення резолюції проголосували 84 країни. Проти виступили 19 членів ООН, ще 68 країн від голосування утрималися.

Резолюція визначає 11 липня Міжнародним днем ​​пам’яті та пам’яті геноциду 1995 року в Сребрениці, таким чином встановлюючи щорічний день пам’яті різанини 8 тисяч боснійських мусульманських чоловіків і хлопчиків у місті майже 30 років тому.

Варто зазначити, що проти ухвалення цього документа активно виступала Сербія та її союзники. Резолюція викликала протести та лобістську кампанію з боку президента Сербії та керівництва боснійських сербів, щоб заблокувати ухвалення резолюції.

Резолюція, яка не має обов’язкової сили, засуджує "без застережень будь-яке заперечення геноциду в Сребрениці як історичної події". Вона також "беззастережно засуджує дії, які прославляють осіб, засуджених міжнародними судами за військові злочини, злочини проти людяності та геноцид, у тому числі тих, хто відповідальний за геноцид у Сребрениці".