ua en ru

Єврокомісія оголосила перший міжнародний тендер на спільну закупівлю газу

Єврокомісія оголосила перший міжнародний тендер на спільну закупівлю газу Фото: Єврокомісія оголосила перший міжнародний тендер на спільну закупівлю газу (Getty Images)

Європейська комісія у середу, 10 травня, оголосила перший тендер на колективну закупівлю природного газу для потреб країн ЄС.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на заяву віцепрезидента Єврокомісії Мароша Шефчовича.

"Європейська комісія сьогодні започаткувала перший міжнародний тендер для спільної закупівлі газу, в рамках Енергетичної платформи ЄС. Це історична віха. Вперше ми використовуємо закупівельну потужність ЄС для підвищення нашої енергетичної безпеки та для вирішення проблеми високих цін на газ", - сказав Шефчович.

За його словами, на сьогодні близько 107 компаній зареєструвалися для участі у спільних закупівлях газу через нещодавно створений механізм AggregateEU. На перший оголошений тендер 77 європейських компаній подали заявки на загальний обсяг близько 11,6 млрд кубометрів газу.

Заявлений попит на скраплений газ (LNG) становить приблизно 2,8 млрд кубометрів, ще майже 9,6 млрд кубометрів газу, як очікується, доставлять через трубопроводи.

Шефчович запросив "усіх надійних міжнародних постачальників взяти участь та представити свої пропозиції, що слугуватимуть європейським споживачам".

Заявки на участь у тендері прийматимуть до 15 травня, а постачання закупленого газу має відбутися в період із червня 2023 року до травня 2024 року.