ua en ru

У ЄС заявили, що наступного тижня підготують проект переговорної рамки для України

У ЄС заявили, що наступного тижня підготують проект переговорної рамки для України Фото: віцепрезидент Європейської комісії Валдіс Домбровскіс (Getty Images)

Віцепрезидент Європейської комісії Валдіс Домбровскіс підтвердив, що виконавчий орган ЄС підготує проєкти переговорних рамок, які рекомендуватиме схвалити державам-членам після виконання Україною всіх вимог вже наступного тижня.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на спільну пресконференцію з прем’єр-міністром України Денисом Шмигалем у Києві.

"Уже на наступний тиждень ми готуємо проєкти переговорних рамок, які ми після цього передамо країнам-членам ЄС, аби вони схвалили їх, щойно Україна виконає реформи, які ще повинна виконати", - заявив Домбровскіс.

Він зауважив, що Київ уже продемонстрував значний прогрес на цьому шляху, тому, на його думку, "жодних суттєвих затримок" бути не повинно.

Переговори щодо вступу України в ЄС

Нагадаємо, у грудні лідери країн-членів ЄС на саміті у Брюсселі схвалили початок переговорів щодо вступу України до Євросоюзу.

Фактично переговори про вступ України до ЄС поки не розпочалися, оскільки зараз ще ведеться скринінг українського законодавства на відповідність вимогам ЄС, а також формується переговорна рамка.

Переговорна рамка - це технічне завдання яке охоплює різноманітні аспекти майбутніх перемовин про членство в ЄС з країною-кандидатом:

  • етапи перемовин,
  • відкриття переговорних глав, які глави відкриваються першими, які закриваються останніми,
  • як оцінюється прогрес і закриваються переговорні глави та ін.

Як говорила в інтерв'ю РБК-Україна посол Євросоюзу в Україні Катаріна Матернова, переговори можуть стартувати навесні.

Водночас Шмигаль вважає, що Європейська комісія представить рамкові умови для переговорів щодо вступу нашої країни до Євросоюзу вже цього місяця.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.