ua en ru

Британія виділяє Україні 245 млн доларів на закупівлю ядерного палива

Британія виділяє Україні 245 млн доларів на закупівлю ядерного палива Фото: Грант Шеппс, міністр енергетики Великої Британії (Getty Images)

Уряд Великої Британії виступить гарантом для України щодо угоди про експортне фінансування на суму 192 мільйони фунтів стерлінгів (245 мільйонів доларів) для закупівлі ядерного палива у низки виробників, включаючи британські компанії.

Про це заявив міністр енергетики Великої Британії Грант Шеппс, передає РБК-Україна з посиланням на Reuters.

Під час свого візиту до Києва британський міністр зазначив, що енергетична система України отримала серйозні пошкодження внаслідок масованих російських атак минулої зими.

Таким чином, додав він, енергосистема стала більш залежною від атомних електростанцій, що старіють, які до повномасштабної війни забезпечували близько половини електроенергії України.

"Ця гарантія, яку ми надамо, покликана допомогти Україні гарантувати, що... їхнє ядерне паливо не надходитиме через Росію в майбутньому... Ці гроші гарантуватимуть, що вони надійдуть із набагато надійніших джерел", - заявив Шеппс.

За словами голови Міненерго Британії, одним із таких джерел буде частково британський консорціум з ядерного палива Urenco.

Нагадаємо, що наразі Україна контролює 3 із 4 діючих атомних електростанцій. Четверта - Запорізька АЕС, була захоплена російськими окупантами у березні 2022 року.

Підготовка України до опалювального сезону

Нагадаємо, що наразі енергосистема Україна діє стабільно, а проблеми зі світлом спостерігаються лише у прифронтових регіонах, які часто обстрілюються ворогом. Проте енергетики попереджають, що зима може бути складною через нові атаки РФ.

Зокрема, у Генштабі ЗСУ повідомляли, що росіяни намагаються налагодити виробництво ракет, щоб у холодний період знову обстрілювати Україну.

У Головному управлінні розвідки не виключають, що росіяни можуть завдавати масованих ударів по території України. Ці методи окупанти будуть використовувати протягом усієї загарбницької війни. Але розвідка наголошує, що РФ певною мірою вичерпала свій ракетний потенціал.

Нещодавно секретар РНБО Олексій Данілов анонсував засідання Ставки верховного головнокомандувача, присвячене енергетичній безпеці України взимку. Чиновник також дав оптимістичний прогноз.