ua en ru

Бразильський клуб став "Маріуполем" і гратиме в кольорах українців: що відомо

Бразильський клуб став "Маріуполем" і гратиме в кольорах українців: що відомо Фото: "Маріуполь" виходить на поки останній домашній матч (fcmariupol.com)

Змінити назву на честь футбольної команди зі зруйнованого та окупованого РФ Маріуполя вирішив скромний колектив "Бател" із бразильського штату Парана.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на офіційний Instagram клубу.

Команда з муніципалітету Гуарапуава вирішила красиво підтримати Україну та український народ, маріупольців і "Маріуполь". Відтепер "Бател" виступатиме під назвою "Маріуполь", виходитиме на поле в помаранчево-синіх барвах команди з берега Азовського моря, а на грудях матиме логотип "чайок".

На такий крок бразильці пішли, щоб історія футбольної команди з окупованого міста тривала далі. Керівництво "Маріуполя" в особі віце-президента Андрія Саніна якраз звернувся до УПЛ із проханням відтермінувати повернення азовців до переліку учасників змагань.

Раніше маріупольцям дозволили пропустити нинішній сезон зі збереженням місця в Прем'єр-лізі на наступний. Утім, окупація Маріуполя робить повернення футболу туди в осяжній перспективі неможливим. Тож тепер боси "чайок" просять зарезервувати місце в еліті на сезон 2024/25.

Натомість "Бател" приєднався до ініціативи FCMariupolLives. Бразильська команда зібралася підтримувати "Маріуполь", допоки азовці на повернуться на рідний стадіон і не відновлять виступи в професіоналах.

"Настав час подбати про цю команду, шанувати ці кольори та зберегти їхню історію. У країні футболу. Давайте збережемо традиції та пристрасть до футболу "Маріуполя". "Бател" прийме назву та кольори клубу "Маріуполь". І подбає про команду, поки та не зможе повернутися додому", – йдеться в заяві клубу.

У бразильській Гуарапуаві орієнтовно 75% населення мають українське походження. Штат Парана взагалі вважається "бразильською Україною". Тут діють культурні, освітні та релігійні товариства українців, переважно нащадків емігрантів першої половини XX століття з Галичини, Буковини та Закарпаття.

"Бател" заснований у 1951 році кількома родинами підприємців, які працювали в деревообробній промисловості. Три десятиліття команда грала в аматорах, а до професіональної доросла наприкінці 80-х. "Золота" епоха "Батела" – середина 90-х. Тоді паранці змагалися в Серії C – третьому за силою дивізіоні Бразилії.

Зараз "Бател" виступає у 3-й лізі штату Парана. Домашні матчі команда проводить на невеликій арені "Естадіо Вальдоміро Гелінскі" (3516 місць). Клубний талісман – Самотній Вовк (Lobo Solitario) у червоно-чорних барвах. Та тепер скромній команді без титулів гарантовані симпатії сотень, а може й тисяч фанатів у далекій і близькій водночас Україні.

Фото: Стяг "Маріуполя" в Бразилії та "Бател", який став "Маріуполем" (ge.globo.com)