ua en ru

Блінкен пригрозив Ірану відповіддю у разі нападу на американців

Блінкен пригрозив Ірану відповіддю у разі нападу на американців Фото: Ентоні Блінкен, державний секретар США (Getty Images)

Сполучені Штати Америки не хочуть конфлікту з Іраном, але відповідатимуть у разі нападів на американських громадян на Близькому Сході.

Про це заявив державний секретар США Ентоні Блінкен, повідомляє РБК-Україна з посиланням на трансляцію засідання Ради безпеки ООН.

"Сполучені Штати не прагнуть конфлікту з Іраном. Ми не хочемо розширення цієї війни (Ізраїлю з ХАМАС - ред.), але якщо Іран або його маріонетки нападуть на американський персонал де-небудь, не помилитеся, ми захищатимемо наших людей, ми будемо захищати нашу безпеку швидко і рішуче", - наголосив голова Державного департаменту.

Також він закликав членів Ради безпеки закликати Іран не відкривати ще один фронт проти Ізраїлю та не нападати на партнерів Ізраїлю.

"І ми закликаємо членів Ради піти ще далі: дайте Ірану зрозуміти, що якщо він або його маріонетки розширять цей конфлікт і піддадуть ризику ще більшу кількість цивільних осіб, то ви притягнете їх до відповідальності", - додав держсекретар.

Допомога ХАМАС від Ірану

Нагадаємо, Іран підтримує бойовиків ХАМАС у війні проти Ізраїлю. Зокрема відповідні заяви неодноразово робили іранські чиновники.

За словами голови Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн, Іран постачає бойовикам ХАМАС 90% зброї, яка використовується проти Ізраїлю.

Також видання The Wall Street Journal повідомляло, що Іран допоміг ХАМАСу спланувати вторгнення до Ізраїлю, яке розпочалося 7 жовтня.