ua en ru

Блеф або загроза: в ISW назвали умови, за яких Путін може застосувати ядерну зброю

Блеф або загроза: в ISW назвали умови, за яких Путін може застосувати ядерну зброю Фото: президент Росії Володимир Путін (kremlin.ru)

Президент РФ Володимир Путін ядерними погрозами прагне налякати Захід, щоб досягти від України домовленості про припинення вогню, яке він використовуватиме для переозброєння.

Про це повідомляє РБК-Україна із посиланням на Інститут вивчення війни (ISW).

ISW не може передбачити, чи Путін застосує ядерну зброю і якщо так, то коли.

Його останні загрози не є принципово новими та не свідчать про швидку підготовку до застосування ядерної зброї. Перетин противником встановлених Путіним "червоних ліній" в Україні досі не призводив до загрози застосування ядерної зброї.

Путін, швидше за все, застосує ядерну зброю, якщо вважатиме, що вона не спричинить прямого військового втручання Заходу з використанням звичайних озброєнь, і якщо, за його оцінкою, вона відіграє вирішальну роль у війні з Україною, припускає ISW.

Прагнення Путіна до переговорів вказує на те, що, за його оцінкою, він не може виграти цю війну тими силами, які має, тому він має заморозити конфлікт в Україні, щоб виграти час для перегрупування.

Незрозуміло, якими індикаторами Путін керуватиметься, оцінюючи успіх двох своїх головних зусиль щодо порятунку ситуації в Україні, а саме: відновлення власних сил та спроби зламати рішучість Заходу за допомогою економічного тиску.

І в тому, і в іншому він, швидше за все, зазнає невдачі, але Путіну може знадобитися більше часу, щоб побачити її наслідки, перш ніж ухвалити рішення про те, що робити далі.

У кращому разі Путін міг би сподіватися, що тактична ядерна ескалація викличе заморожування нинішніх фронтових ліній. Це була б дивовижна авантюра, враховуючи ціну, яку він заплатить, якщо НАТО втрутиться і відповість, укладає американський Інститут вивчення війни.

Нагадаємо, раніше президент РФ Володимир Путін у своєму зверненні до росіян пригрозив країнам Заходу застосувати ядерну зброю, зазначивши, що його заява нібито "не є блефом".

Після цього держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що його країна має план дій на застосування Росією ядерної зброї.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.