ua en ru

Є "прильоти", працює ППО. Україна під масовим ракетним ударом: усі подробиці

Є "прильоти", працює ППО. Україна під масовим ракетним ударом: усі подробиці Фото: в Україні масштабна повітряна тривога (Getty Images)

У всіх областях України зранку 16 грудня оголосили повітряну тривогу. Громадян попереджають про ракетні удари.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на карту повітряних тривог.

Оновлено 12:20

У регіонах почалися відбої повітряної тривоги.

Оновлено 12:15

Мер Харкова Ігор Терехов повідомляє про складну ситуацію в місті через обстріли.

"Є колосальні інфраструктурні руйнування, це насамперед - енергетична система. Наші комунальні служби разом із енергетиками вже почали усувати те, що накоїв ворог", - заявив Терехов.

Оновлено 12:10

Ситуація у столичному метро під час тривоги. Люди чекають на відбій на станціях підземки.

Оновлено 12:05

"Беларускі Гаюн" повідомляє, що винищувач МіГ-31К ВКС РФ з реєстр. номером RF-92215 о 12:03 пішов на посадку у Мачулищах. Ракетних запусків не було.

Також наголошується, що через несприятливі метеоумови в Білорусі, ймовірність повторних вильотів нині низька.

Що відомо на 12:00

  • За ранок 16 грудня окупанти випустили по території України понад 60 ракет.
  • Пуски здійснювалися зі стратегічних бомбардувальників Ту-95, Ту-22 М3, Су-35. Вперше були запуски ракет із Ту-95 із Саратовського аеродрому Енгельс. Також окупанти запускали "Калібри" з Чорного моря та ракети С-300.
  • З аеродромів Білорусі злітали винищувачі та розвідувальний літак.
  • У Кривому Розі внаслідок влучання в житловий будинок загинули 2 особи, 6 людей поранено.
  • У Києві пролунали вибухи у Деснянському, Голосіївському, Дніпровському районах.
  • Без світла Харків, Полтава, Кременчук. По всій країні запроваджено екстрені аварійні відключення світла.
  • Зупинено метро у Києві, Дніпрі, Харкові.

Оновлено 11:35

Сьогодні російські військові вперше запускали літаки Ту-95 з аеродрому Енгельс.

Як повідомляє Суспільне, речник командування Повітряних Сил ЗСУ Ігнат розповів, що під час масованої атаки використовували різні типи ракет: "Застосовували все, що у них було, окрім дронів".

Оновлено 11:30

Мер Коростеня Житомирської області повідомив про влучання ракети в об'єкт інфраструктури. У зв'язку із цим у місті аварійні відключення електрики.

Оновлено 11:25

Відео збитої ракети із пошкодженим двигуном над Києвом опублікував телеканал "Київ". Раніше це відео з'явилося на телеграм-каналі Антона Геращенка. Він припускав, що над столицею збили іранський дрон "шахед".

Оновлено 11:20

У президента відреагували на черговий масований удар по Україні. "Як були закомплексованими невдахами, так і залишаться", – заявив голова ОП Андрій Єрмак.

Радник глави Офісу президента Михайло Подоляк у зв'язку з ракетною атакою згадав про пропозиції "мирного врегулювання" з Путіним і поставив питання, чи варто далі відтягувати процес надання Україні систем ППО.

Є "прильоти", працює ППО. Україна під масовим ракетним ударом: усі подробиці

Оновлено 11:12

Об 11:07 із Барановичів зліт ще одного винищувача (не МіГ). Повідомляє "Беларускі Гаюн".

Оновлено 11:10

16 грудня окупанти запустили по території України понад 60 ракет.

Як повідомив в ефірі телемарафону прес-секретар Повітряних сил Юрій Ігнат, ракети х-555, х-101 були випущені з літаків ту-95. Також є пуски "Калібрів" із Чорного моря та пуски ракет с-300.

Оновлено 11:05

"Укрзалізниця" повідомляє про актуальну ситуацію з рухом поїздів.17 поїздів на даний момент слідують із затримками більш ніж на 30 хвилин:

  • 45/46 Ужгород – Харків +1:46
  • 111/112 Київ - Ізюм +1:40
  • 149/150 Чернівці – Полтава-Південь. +1:20
  • 31/32 Перемишль – Запоріжжя +1:18
  • 21/22 Трускавець – Харків +1:17
  • 707/708 Київ – Чернігів +1:17
  • 15/16 Рахів – Харків +1:15
  • 93/94 Хелм – Харків +1:15
  • 131/132 Дніпро – Львів +1:13
  • 119/120 Львів – Запоріжжя-1 +1:11
  • 721/722 Київ – Харків +1:10
  • 731/732 Київ – Дніпро +1:07
  • 725/726 Харків – Київ +1:07
  • 715/716 Перемишль – Київ +1:01

По Одеській, Придніпровській, Південній залізницях: приміські поїзди, які вже в дорозі, прямуватимуть під тепловозами із запізненням до 2 годин.

Київська кільцева електричка продовжує рух із затримками через знеструмлення на кількох столичних ділянках, але рух через обидва мости продовжується.

Оновлено 11:00

По всій країні вводяться екстрені аварійні відключення світла, у зв'язку з прильотами до енергооб'єктів у кількох областях України.

Як зазначив заступник голови ОП Кирило Тимошенко, ДСНС, електрики та всі служби працюють на місцях влучань.У разі потреби можна скористатися пунктами обігріву, знайти найближчий можна на сайті.

Оновлено 10:56

Російські війська випустили по Україні понад 60 ракет. Про це повідомив у телеефірі спікер Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.

Оновлено 10:54

Голова Харківської ОВА Олег Синєгубов розповів у ефірі "Єдиних новин", що окупанти вдарили по Харківщині 10 ракетами.

Пошкоджено об'єкти критичної інфраструктури, енергетики та фахівці ДСНС працюють на місцях влучання. Без постраждалих. У Харкові світла немає, по області - є перебої.

Оновлено 10:52

Мер Дніпра Борис Філатов звернувся до жителів міста із проханням зробити запаси води. Можливі перебої.

Оновлено 10:50

Збита російська ракета впала на території Броварської громади. Як повідомив мер міста Ігор Сапожко, було пошкоджено дахи трьох будівель та паркани. На городах – вирви від ворожого металобрухту. Наразі на місці працюють фахівці всіх екстрених служб.

Також фото уламків ракети, яка впала на Київщині, опублікував начальник Нацполіції Київщини Андрій Нєбитов. Поліцейські перебувають на місці падіння, постраждалих немає.

Є "прильоти", працює ППО. Україна під масовим ракетним ударом: усі подробиціОновлено 10:45

За словами голови Дніпропетровської ОВА Валентина Резніченка, внаслідок влучання ракети в житловий будинок у Кривому Розі зруйновано під'їзд. Загинуло 2 особи. Як мінімум 5 поранено, серед них 2 дітей. Всі наразі перебувають у лікарні.

Оновлено 10:42

Міністр енергетики Герман Галущенко попередив про нові аварійні відключення світла по країні. "Пошкоджено енергооб'єкти як на сході, так і на півдні країни. Можливе падіння обсягів генерації. Будуть аварійні відключення світла", - зазначив він.

У Кіровоградській ОДА повідомляють, що область повністю знеструмлена внаслідок ракетних ударів.

Уманська міськрада попереджає про можливі перебої з водою через відключення електроенергії.

Оновлено 10:37

У Білорусі о 10:29 на зліт пішов ще один винищувач, але не МіГ. "Беларускі Гаюн" повідомляє про виліт з аеродрома Барановичі.

Оновлено 10:34

На Харківщині під час ракетної атаки спрацювала автоматика. Зараз без світла Харків та частково область. Про це повідомив в ефірі ТБ голова Харківської ОВ Олег Синєгубов. Також за його словами сьогодні о 7 ранку російська ракета С-300 потрапила до лікарні Куп'янська.

Також повністю без електропостачання Черкаси. "Не панікувати, служби працюють відповідно до НС. Все буде Україна", - зазначив міський голова Анатолій Бондаренко.

Оновлено 10:27

За даними "Білоруські Гаюн", о 10:23 з аеродрому Мачулищи злетів МіГ-31К ВКС РФ з реєстр. номером RF-92215. Літак може бути носієм ракет "Кинжал".

Оновлено 10:25

ДТЕК повідомляє про аварійні відключення світла у Києві через ракетну атаку.

Крім того, мер Києва Віталій Кличко попереджає про перебої з водою через пошкодження інфраструктури та просить зробити запаси води. Фахівці вже працюють, щоб стабілізувати системи.

Оновлено 10:20

У Хмельницькій ОВА попереджають, що ворожа авіація Ту-95 ще у повітрі.

Також за інформацією telegram-каналу "Беларускі Гаюн", о 10:04 з аеродрому Мачулищі злетів літак-розвідник ДРЛО Іл-76 А-50У "Сергій Атаянц" з рег. номером RF-93966.

Буквально за ДРЛО із аеродрому Барановичі злетів винищувач. О 10:13 з аеродрому Ліда 10:13 - зліт штурмовика Су-25.

Оновлено 10:15

Бориспіль переходить на аварійний режим роботи, повідомляється на офіційному telegram-каналі громади. Критична інфраструктура працюватиме на генераторах. Вода подаватиметься за графіком з 6:00 до 9:00, 18:00 до 21:00.

Оновлено 10:09

Метро у Києві зараз працює як укриття. Як повідомив міський голова Віталій Кличко, рух поїздів на всіх гілках тимчасово припинено.

Оновлено 10:05

З-під завалів житлового будинку у Кривому Розі, куди влучила ракета, рятувальники дістали дівчинку. Про це повідомили в ефірі телемарафону.

Оновлено 10:00

Інформація про наслідки масованої ракетної атаки на даний момент від каналу "Оперативний ЗСУ":

  • 3 вибухи в Києві – Дніпровський, Деснянський, Голосіївський райони.
  • Харків повністю знеструмлено, зупинилося метро.
  • Полтава без світла.
  • Завдано близько 12 ударів по Запоріжжю.
  • Кривий Ріг. Влучання в житловий будинок. Є руйнування. Під завалами можуть бути люди. На місці працюють екстрені служби.
  • Через пошкодження енергетичної інфраструктури ряд залізничних ділянок у Харківській, Кіровоградській, Донецькій та Дніпропетровській областях знеструмлено. Наразі пасажирські електропоїзди у цих регіонах рухатимуться під резервними тепловозами.

Оновлено 9:55

За інформацією "Укрзалізниці", через пошкодження енергетичної інфраструктури ряд залізничних ділянок у Харківській, Кіровоградській, Донецькій та Дніпропетровській областях знеструмлено.

При цьому голова "Укрзалізниці" Олександр Камишин запевняє, що перебоїв у русі поїздів далекого прямування не буде. Незважаючи на обстріли та відсутність світу, є "План Б".

Обновлено 9:52

В Кременчуге отопления нет из-за временного отключения света. Мэр города Виталий Малецкий призывает жителей закрыть все окна и принять все возможные меры по сохранению тепла в помещениях.

Оновлено 9:50

У Києві пролунали вибухи у Голосіївському та Дніпровському районах. У КМДА повідомляють про роботу ППО.

Оновлено 9:45

Ворог завдав близько 12 ракетних ударів по Запоріжжю, повідомляє секретар міськради Анатолій Куртєв.

Тим часом у Житомирській та Вінницькій ОВА повідомляють про успішну роботу ППО.

Оновлено 9:43

У Кривому Розі ракета влучила в житловий будинок. В офісі президента повідомляють, що під завалами можуть бути люди. Екстрені служби вже працюють.

Оновлено 9:40

Віталій Кличко підтвердив ще один вибух у Дніпровському районі Києва.

Тим часом міський голова Бучі Анатолій Федорук повідомив про збиття ракети силами ППО поряд із містом.

Оновлено 9:35

Мер Харкова Ігор Терехов повідомляє, що результат ракетної атаки Харків знеструмлено. У місті працюють "Пункти незламності".

Крім того, у Харківській ОВА підтвердили удари по об'єктах критичної інфраструктури в Чугуївському районі.

Також повністю без світла зараз Полтава. Міський голова Олександр Мамай закликав мешканців міста вимкнути усі електроприлади.

Оновлено 9:30

На Львівщині – загроза ракетного удару. Як зазначає керівник ОВА Максим Козицький, вже є офіційні повідомлення про ракети в повітряному просторі України та роботу ППО у кількох областях. При цьому на території Львівської області поки що спокійно.

Оновлено 9:27

Вибухи в Києві сталися у Деснянському районі. Міський голова Віталій Кличко повідомив, що усі служби вже їдуть на місце.

Оновлено 9:25

Масована атака на Київську область триває. Про повітряну тривогу інформують додатково автомобілі патрульної поліції. Про це повідомляє керівник Нацполіції Київщини Андрій Нєбитов.

Оновлено 9:20

У Києві працюють сили ППО, повідомляють у КМДА.

Також роботу ППО підтверджують у Полтавській ОВА.

Оновлено 9:15

У Житомирській ОВА повідомляють про повторний запуск ракет по Україні з російської стратегічної авіації.

В областях країни вже є влучання по об'єктах енергетичної інфраструктури. Про це повідомив голова Одеської ОВ Максим Марченко.

Оновлено 9:10

Мер Харкова Ігор Терехов заявив, що вибухи в місті продовжуються другий день поспіль. Можливі проблеми зі світлом. Попередньо під ракетним ударом інфраструктурний об'єкт.

Оновлено 9:08

Роботу ППО на Київщині підтвердив голова ОВА Олексій Кулеба.

Керівник Житомирської ОВА Віталій Бунечко також звернувся до мешканців області з проханням не викладати у мережу інформацію про роботу ППО в області.

Оновлено 9:05

Голова Харківської ОВА Олег Синєгубов підтвердив щонайменше 3 удари в області. Окупанти атакували об'єкти критичної інфраструктури. За попередніми даними, постраждалих немає.

Оновлено 9:00

У Житомирській ОВА повідомляють про ракети у напрямку міста.

Також мер Кривого Рогу Олександр Вілкул попереджає про "підліт" двох ракет. У місті превентивно вимикають електроенергію, критична інфраструктура переходить на генератори. Можливе зниження тиску води.

Оновлено 8:57

У Києві пролунало кілька вибухів.

Оновлено о 8:55

Російські війська можуть одночасно використовувати для атаки ракети та масові запуски дронів-камікадзе. Про це повідомив голова Житомирської ОВ Віталій Бунечко.

Тим часом у Миколаївській ОВА повідомляють ще про два залпи "Клібрами".

Оновлено о 8:50

У Кіровоградській ОВА пояснили позапланові відключення світла. Через масштабну тривогу енергетики працюють на забезпечення безпеки основних інфраструктурних об'єктів.

У Сумській області також немає електропостачання, повідомляють в ОВА.

У Черкаській ОВА попередили про ракетну небезпеку.

Оновлено о 8:35

Тим часом повітряна тривога охопила вже всі області України.

Є "прильоти", працює ППО. Україна під масовим ракетним ударом: усі подробиці

Оновлено о 8:30

Через загрозу ракетних ударів у деяких областях почались відключення світла. Зокрема, екстрені обмеження застосували у Черкаській та Житомирській областях.

"У зв'язку із загрозою ракетного удару по об'єктах енергетичної інфраструктури, енергетики застосовують відключення енергопостачання", - зазначив голова Житомирської ОВА Віталій Бунечко.

Масштабну повітряну тривогу в Україні оголосили близько 8:10.

Є "прильоти", працює ППО. Україна під масовим ракетним ударом: усі подробиці

Фото: карта повітряних тривог в Україні 16 грудня (alerts.in.ua)

Очільник Миколаївської ОВА Віталій Кім попереджає про виліт російських ракет.

"Очікуємо близько 60 шт. На півночі вже над територією України є частина. Також думаю, що наше ППО зіб'є 50+ мінімум.", - написав він в Telegram.

Також заступник голови Офісу президента Кирило Тимошенко закликав українців бути обачними.

"Не ігноруйте сигнал повітряної тривоги, перебувайте в укриттях", - написав він у соцмережах.