ua en ru

Більше ППО. Учасники саміту ЄС домовилися наростити військову допомогу Україні

Більше ППО. Учасники саміту ЄС домовилися наростити військову допомогу Україні Фото: Учасники саміту ЄС домовилися наростити військову допомогу Україні (twitter.com/EUCouncil)

Учасники саміту ЄС ухвалили рішення наростити військову підтримку України, зокрема засобами протиповітряної оборони (ППО) та розмінування.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на документ, ухвалений за підсумками саміту.

Європейська рада також підтримує зусилля для забезпечення повної відповідальності за воєнні злочини та інші тяжкі злочини у зв'язку з агресивною війною Росії проти України.

"ЄС залишається відданим наданню політичної та військової підтримки Україні, зокрема через Європейський фонд миру та Місію ЄС з військової допомоги на підтримку України, а також шляхом посилення двосторонньої підтримки, зокрема у сфері протиповітряної оборони та розмінування", - йдеться у документі.

Згадується також подальша робота з метою використання заморожених у ЄС російських активів для відновлення України та з метою відшкодування завданих їй збитків.

"Європейська рада вітає посилення обмежувальних заходів ЄС проти Росії, зокрема через дев'ятий пакет обмежувальних заходів ЄС та обмеження міжнародних цін на нафту. Європейський союз готовий і надалі посилювати обмежувальні заходи", - йдеться у документі.

Лідери держав ЄС наголосили, що продовжуватимуть посилення колективного тиску на Росію з метою припинення її агресивної війни та виведення її військ з України.

Також лідери держав ЄС констатували, що готові підтримати ініціативу України щодо досягнення справедливого миру і що "на сьогодні Росія не продемонструвала жодної справжньої готовності до справедливого та сталого миру".

Нагадаємо, Європейський союз узгодив виділення Україні 18 млрд євро макрофіну у 2023 році.

Крім того, 15 грудня посли Євросоюзу погодили черговий пакет антиросійських санкцій після дискусій, які тривали кілька днів.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.