ua en ru

Банк Raiffeisen більше десяти років співпрацював із поплічниками Путіна, - ЗМІ

Банк Raiffeisen більше десяти років співпрацював із поплічниками Путіна, - ЗМІ Фото: банк Raiffeisen більше десяти років співпрацював із поплічниками Путіна (flickr by comapic)

Банк Raiffeisen протягом тривалого часу обслуговував фіктивну компанію на Кіпрі, яка контролювалася російськими олігархами Аркадієм та Борисом Ротенбергами.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Der Standart.

За інформацією видання, у банківських документах стверджується, що фіктивні компанії, які співпрацювали з Raiffeisen Bank International (RBI), "щонайменше перебували у сфері впливу, якщо не під контролем, Ротенбергів".

Крім того, австрійське Управління з фінансового ринку критикувало банк за недостатньо серйозне ставлення до правил щодо запобігання можливому відмиванню грошей та фінансуванню тероризму, зокрема в офшорних зонах. Зокрема, у 2018 році йому присудили найбільший штраф, який будь-коли сплачувала фінансова установа в Австрії, - понад три мільйони євро.

У виданні стверджують, що одна з компаній, яку контролювали Ротенберги, - Hervet Investments Limited. Вона була зареєстрована у Кіпрі та співпрацювала з австрійським банком близько 14 років (з 2002 до 2016 року).

Hervet отримала у Raiffeisen Bank International рахунок у цінних паперах та клірингові рахунки для біржових операцій. Через них проходили величезні суми. Згідно з документами, які є у видання, найбільша транзакція у період з початку 2015 року до середини 2016 року становила понад 123 мільйони євро. При цьому банк Raiffeisen не з'ясовував, хто є реальним власником компанії.

Журналістам Der Standart вдалося побачити зв'язок компанії з юридичною особою, власником і бенефіціарним власником якої є Борис Ротенберг, завдяки даним Paradise Papers - масштабного витоку даних про таємні фінансові операції, який стався в 2016 році.

Австрійська газета зазначає, що Ротенберги - це не єдині російські олігархи, яких підозрюють у зв'язках із Raiffeisen Bank International. При цьому банк продовжує працювати в РФ, незважаючи на вторгнення в Україну.