ua en ru

Американське ЦРУ підтримує в Україні секретні бази спостереження за Росією, - NYT

Американське ЦРУ підтримує в Україні секретні бази спостереження за Росією, - NYT Фото: голова ЦРУ Ульям Бернс (GettyImages)

Центральне розвідувальне управління США підтримує в Україні 12 секретних баз. Вони допомагають відстежувати дії російських збройних сил та збирати важливі дані.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на The New York Times.

"Пункт прослуховування в українському лісі є частиною підтримуваної ЦРУ мережі шпигунських баз, побудованої за останні вісім років, яка включає 12 секретних місць уздовж російського кордону", - йдеться у виданні.

Зазначається, що приблизно у 2016 році американська спецслужба розпочала підготовку елітного українського загону, який захоплював російські БпЛА та засоби зв'язку, щоб технічні працівники ЦРУ могли з їхньою допомогою зламати російські системи шифрування.

Як стверджується, одним з офіцерів у загоні був нинішній голова ГУР Міноборони України Кирило Буданов.

Крім того, ЦРУ допомогло підготувати нове покоління українських шпигунів, які працювали в Росії, по всій Європі, на Кубі та в інших місцях, де росіяни мають значну присутність.

У виданні зауважують, що директор ЦРУ Вільям Бернс минулого четверга здійснив таємний візит до України, який став його 10-м візитом з моменту вторгнення.

Також, під час вторгнення ЦРУ передавало критично важливу розвідувальну інформацію, зокрема про те, де і якими системами озброєнь Росія планує завдавати удари.