14 листопада Православна Церква України вшановує пам'ять Святого Апостола Пилипа. Цей день також знаменує собою переддень початку Різдвяного посту (Пилипівки).
РБК-Україна розповідає історію свята, які є традиції, суворі заборони та прикмети цього дня.
Православна церква 14 листопада за Новоюліанським календарем вшановує пам'ять Святого Апостола Пилипа, одного з дванадцяти найближчих учнів Ісуса Христа.
Апостол Пилип відомий своєю проповідницькою діяльністю. Однак, найбільше значення ця дата має через те, що після неї починається Різдвяний піст, який триває до Різдва (25 грудня).
Апостол Пилип походив із міста Вифсаїда, що на березі Галілейського моря. Він був покликаний Ісусом одразу після апостолів Петра та Андрія. Він володів даром чудотворення і про його чудеса ходили легенди.
Пилип був свідком чудес Христа і після Його Воскресіння вирушив проповідувати Євангеліє. Він пройшов Грецію, Сирію, Малу Азію, звертаючи багатьох людей у християнство. Своє життя він закінчив мученицькі у місті Ієраполісі, де його та Варфоломія розіп'яли вниз головою.
Цей день відомий насамперед як початок Пилипівки - назва Різдвяного посту, пов'язана саме з Апостолом Пилипом. Піст триває 40 днів і є періодом духовного очищення, молитви та стриманості перед великим святом Різдва Христового.
Кого ще сьогодні вшановує церква:
У народній традиції день Апостола Пилипа був пов'язаний із завершенням осінніх робіт та переходом до зимового періоду. У молитвах до святого просять зцілення від хвороб і допомоги при скорботі.
Ніч перед цим святом вважалася часом, коли можуть з'являтися душі померлих родичів, тому в народі існував звичай поминати предків і накривати стіл.
До приходу Пилипівки селяни намагалися завершити усі роботи, пов'язані з обмолотом зерна та заготовкою зимового взуття. 14 листопада в народі називають "Заговини".
На "Заговини" (Заговіння) не працюють, а накривають столи, щоб набратися сил перед початком посту. На стіл ставлять м'ясо, рибу, яйця, молочні продукти. Також готують начинки для пирогів і варять холодець.
Оскільки 15 листопада починається Різдвяний піст, найголовніша заборона стосується вживання їжі. Заборонено вживати м'ясо, молоко, масло, сир та яйця.
Піст є не суворим, у певні дні дозволяється вживати рибу (наприклад, у вівторок, четвергах, суботах та неділях).
У перший день посту (15 листопада) віряни повинні дотримуватися найсуворішого сухоїдіння, якщо це дозволяє здоров'я. Різдвяний піст - це не лише обмеження в їжі, але й час духовного очищення. Заборонено сваритися, лаятися, злословити, проводити надмірно гучні святкування, вінчатися.
Також 14 листопада заборонено:
Існували прикмети, пов'язані з морозами. Якщо цього дня йшов сніг і було холодно, вірили, що рік буде урожайним. Якщо ж дерева були покриті інеєм, чекали на щедрий урожай вівса.
Теплий день - до м'якої зими
Якщо на вулиці сиро - кінець січня буде холодним
Цього дня свої іменини святкують: Олександр, Сергій, Адріан, Олексій, Давид, Юліанія, Григорій, Георгій, Хома, а також Пилип.
Вас може це зацікавити:
Під час написання матеріалу були використані такі джерела: ПЦУ, церковний календар, Вікіпедія, Day Today.