Просеко - популярний напій на новорічні свята, проте часто ми припускаємося одних і тих самих помилок.
Про це розповів сомельє Зорік Уманський в інтерв'ю РБК-Україна, пояснюючи різницю між просеко, шампанським та іншими ігристими винами.
За словами експерта, просеко принципово відрізняється від шампанського та інших ігристих вин технологією виробництва.
"Просеко відрізняється від усіх інших, тому що це інша технологія виробництва. Їхня мета - виробляти щось легке, зрозуміле. Вони не претендують на лаври Шампаню", - пояснює Уманський.
Просеко може бути сухим, напівсухим і навіть напівсолодким. При цьому, як наголошує сомельє, терміни на етикетці часто вводять покупців в оману.
"Дуже поширена помилка вважати, що просеко "extra dry" - це дуже сухе. Насправді це напівсухе", - зазначає він.
На відміну від просеко, такі ігристі вина, як шампанське, Franciacorta, Cava та Crémant, виготовляють методом шампанізації - з витримкою у пляшці. Це складніший і дорожчий спосіб виробництва.
"Це більш тривала витримка у пляшках, дорожчий метод, але тут теж треба відокремлювати певні категорії", - пояснює сомельє.
Шампанське експерт називає еталоном серед ігристих вин. Franciacorta, за його словами, найближча до шампанського за якістю, але з невеликим відривом посідає друге місце.
Cava, яку зазвичай виробляють у Каталонії, може бути як бюджетною, так і дуже дорогою.
"З Cava дуже важко узагальнювати. Треба розуміти, що це за виробник. І зазвичай, не завжди, але ціна нам підкаже, на що очікувати", - зазначає Уманський.
Crémant - це французьке ігристе вино, яке не є шампанським, але виробляється в різних регіонах Франції.
"Ціна Crémant починається з 500 гривень і може бути майже як шампанське - 2 000-3 000 гривень за пляшку", - додає він.