Багато хто вважає, що загортати залишки їжі у фольгу - це найзручніший спосіб зберегти їх свіжими. Однак така звичка може бути небезпечною для здоров’я.
Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на сайт Southern living.
Центри контролю та профілактики захворювань (CDC) попереджають, що наявність повітря може сприяти швидшому росту потенційно небезпечних бактерій, таких як стафілокок та Bacillus cereus, які можуть процвітати в умовах, створених зберіганням у фользі.
Стафілокок може розмножуватися в їжі та навіть утворювати токсин, який викликає харчове отруєння навіть після приготування.
Також неправильне зберігання алюмінієвої фольги збільшує ризик харчового отруєння, включаючи Clostridium botulinum та Listeria monocytogenes.
Крім того, алюміній може реагувати з кислою (наприклад, томатним соусом) або солоною їжею, що призводить до вимивання алюмінію в їжу. Це може змінити смак їжі та збільшити споживання алюмінію, що пов'язано з проблемами зі здоров'ям, якщо його вживати у великих кількостях протягом тривалого часу.
Якщо вам доводиться використовувати алюміній для зберігання продуктів, обмежте це короткими періодами (не більше двох днів). Уникайте загортання гарячих або теплих продуктів безпосередньо у фольгу.
Натомість дайте їжі охолонути до кімнатної температури або швидко поставте її в холодильник.
Швидко охолодіть їжу
Швидке охолодження їжі перед зберіганням запобігає розмноженню бактерій. Ви можете зробити це, розділивши великі порції на менші, неглибокі контейнери (глибиною до двох дюймів). Ніколи не залишайте їжу на відкритому повітрі більше ніж на дві години.
Використовуйте відповідні контейнери
Герметичні контейнери запобігають забрудненню та зменшують втрату вологи. Найкраще обирати скляні або пластикові контейнери без бісфенолу А, які підходять як для охолодження, так і для розігріву.
Дата
Використовуйте етикетки, щоб зазначити дату та тип їжі в кожному контейнері. Це допомагає відстежувати, як довго зберігалися залишки їжі.
Зберігайте в потрібному місці
Для короткочасного зберігання залишки їжі повинні зберігатися в холодильнику (при температурі не вище 4°C) до чотирьох днів. Для тривалого зберігання в морозильній камері більшість залишків їжі безпечні протягом двох-трьох місяців, але з часом можуть втратити якість.
Розігрівання залишків їжі
Нагрійте до внутрішньої температури щонайменше 74°C (для точності використовуйте харчовий термометр) та ретельно перемішайте для рівномірного нагрівання.
Обов’язково розігрівайте всю порцію одночасно, щоб уникнути росту бактерій.
Вас може зацікавити: