Магазинна свічка середнього розміру згорає за 3-4 години, залишаючи вас у темряві та з діркою в бюджеті. Натомість саморобна олійна лампа на базі картоплі здатна горіти від 6 годин до цілої доби (залежно від кількості олії), а її собівартість - копійки.
Як зробити такий світильник власноруч - читайте в матеріалі РБК-Україна.
Секрет у тому, що картопля тут виступає не паливом, а безпечною основою та резервуаром. Горить саме олія. На відміну від парафіну, рафінована соняшникова олія вигорає дуже повільно.
Крім того, картопля, будучи вологим овочем, не загориться сама по собі, що робить таку конструкцію пожежобезпечнішою за звичайні саморобні каганці.
Вам знадобляться:
Покроковий алгоритм:
Використовуйте тільки рафіновану олію. Нерафінована при горінні може кіптити та давати неприємний запах "смаженого".
Якщо хочете додати затишку, капніть в олію 2-3 краплі ефірної олії (лаванди, апельсина чи м'яти).
Хоча картопля не горить, олія є легкозаймистою речовиною. Ставте таку свічку на металеву або керамічну тарілку. Ніколи не залишайте відкритий вогонь без нагляду, особливо якщо в домі є діти чи тварини.