ua en ru

Золото скіфів через суперечки навколо Криму може залишитися в Голландії

Золото скіфів через суперечки навколо Криму може залишитися в Голландії Фото: Золото скіфів

Історія з поверненням експозиції на півострів носить політичний характер

Голландія через суперечки навколо територіальної приналежності Криму може залишити золото скіфів у себе. Про це повідомив директор Центрального музею Тавриди Андрій Малигін, передає РСН.

Так, за його словами, вся історія з поверненням експозиції на півострів носить політичний характер і пов'язана з такими подіями, як "референдум" в Криму і крах Boeing на Донбасі.

При цьому в тому, що золото скіфів повинно повернутися до Криму, за словами директора музею, не сумніваються ні в Україні, ні в Нідерландах.

"Але українська сторона наполягає на тому, що це має статися потім, коли Україна відновить суверенітет над Кримом. У яку сторону тут схилиться голландський суд, сказати досить складно, це багато в чому залежить від загального клімату, в цілому від ставлення в Євросоюзу до тих змін, які відбулися в житті Криму", - вважає Малигін.

За його словами, якщо деескалація в цьому напрямку відбудеться і в Європі почнуть реалістичніше дивитися на ці речі, то шанси зростають.

"Якщо така непримиренна позиція буде панувати, то ці шанси зменшуються. Мені важко коментувати рішення голландського суду, яке ще не прийняте, можливо, що голландці через суперечки навколо Криму залишать цю колекцію у себе", - додав він.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що унікальні експонати кримських музеїв будуть зберігатися в Нідерландах до тих пір, поки не вирішиться майновий спір, що розгорівся між Росією і Україною з приводу того, куди повернуться ці артефакти.