ua en ru

ЗМІ: "Укргазвидобування" очолили вихідці з російських структур

У недавніх кадрових рішеннях керівництва НАК "Нафтогаз України" щодо підлеглого йому ПАТ "Укргазвидобування", чітко простежується російський слід. Як наслідок, нові призначення ставлять під загрозу не тільки фінансову та інформаційну безпеку компанії, але і енергетичну безпеку країни, пише видання "Коментарі" з посиланням на наявні в розпорядженні редакції документи.

Як повідомляється, радником голови правління НАК "Нафтогаз", а за фактом "смотрящим ПАТ "Укргазвидобування", став виходець з російської компанії "ТНК-ВР" Роман Біляга. Більшу частину своєї трудової кар'єри він працював виключно у сфері закупівель товарів і послуг для російської компанії. Свою нову команду на українському держпідприємстві він сформував з лояльних до себе людей також колишніх співробітників російських нафтогазових компаній, орієнтованих на освоєння бюджетів.

Зокрема, за даними видання, директором з питань матеріально-технічного забезпечення призначений Андрій Токар, останнє місце роботи, якого - ВАТ "Саратовський НПЗ", ВАТ НК "Роснефть". Андрій Голубицький, начальник управління із закупівель товарів та послуг і Володимир Гребенник, начальник департаменту безпеки, також раніше працювали в "Роснефти".

Крім того, видання повідомляє, ще про два призначення в "Укргазвидобуванні", які як мінімум викликають подив.

Так главою компанії став Олег Прохоренко, колишній партнер консалтингової компанії McKinsey в Україні, який раніше не був пов'язаний з нафтогазовою галуззю. При цьому сам Прохоренко в недавньому інтерв'ю зізнався, що йому запропонували цю посаду якісь представники НАК "Нафтогаз України", з якими він раніше тісно співпрацював.

Радник голови правління ПАТ "Укргазвидобування" став Андрій Хоменко, бере активну участь у всіх тендерах компанії. Раніше, представляючи компанію ТОВ "Інтек - Київ", Хоменко регулярно вигравав тендери, що проводяться "ТНК-ВР" під керівництвом Романа Біляги - пише видання.

У матеріалі наголошується, що це далеко не повний список нових призначень, в якому фігурують співробітники з багатим досвідом роботи в російських структурах, або замішаних у тендерних махінаціях, або не мають потрібної кваліфікації. І все це відбувається на тлі критичних показників, які демонструє ПАТ "Укргазвидобування" останнім часом: інтенсивне падіння обсягу видобутку, збільшення заборгованості перед бюджетом по обов'язкових платежах та колосальні розтрати грошових коштів на необґрунтоване, на думку експертного співтовариства, придбання товарів і послуг.

Нагадаємо, ПАТ "Укргазвидобування" - стратегічне підприємство, що входить в структуру НАК "Нафтогаз України", на яке припадає 70% всього обсягу видобутку газу в країні.