ua en ru

Южаніна: Ліберальна податкова реформа передбачає виправлення недоліків СЕА ПДВ

Одним з положень законопроекту ліберальної податкової реформи стане виправлення недоліків системи електронного адміністрування ПДВ. Про це на прес-конференції повідомила голова парламентського комітету Верховної Ради з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна.

За її словами, законопроект податкової реформи, "альтернативний мінфіновському", комітет внесе у Верховну Раду 26 жовтня, одразу після виборів.

"Підготовлена ліберальна податкова реформа, основними положеннями якої є кардинальна реорганізація структури і функцій Державної фіскальної служби, розширення електронних сервісів адміністрування податків, зменшення навантаження на фонд оплати праці, перехід до оподаткування розподіленого прибутку, вдосконалення загальної системи оподаткування доходів фізичних осіб, виправлення недоліків системи електронного адміністрування ПДВ", - повідомила вона.

За словами Южаніної, проект ліберальної податкової реформи розробляла робоча група, що складається з 110 представників різних фракцій, а також провідних експертів з оподаткування. Голова комітету ВР підкреслила, що це "глибоко виважені пропозиції". Вона повідомила, що готова на відкрите обговорення законопроекту після його реєстрації в Раді. "Саме від сприйняття суспільством і бізнесом залежить майбутнє цієї реформи", - зазначила Ніна Южаніна.

Нагадаємо, минулого тижня представники енергетичної галузі в рамках круглого столу з проходження Україною опалювального сезону акцентували увагу на тому, що депутатам необхідно ухвалити поправки до Податкового кодексу в частині змін оподаткування підприємств енергетики як можна швидше.

За словами заступника директора ПАТ "Донбасенерго" Артема Гараняна, проблема фінансової незбалансованості енергетичного ринку, що виникла внаслідок введення з липня поточного року системи електронного адміністрування ПДВ, загрожує обернутися фінансовим колапсом для галузі та відсутністю коштів у енергогенеруючих компаній на закупівлю вугілля. На думку енергетиків, система в існуючому вигляді не застосовується для енергогалузі та вимагає якнайшвидшого коригування.

Враховуючи борг вугледобувних підприємств перед бюджетом, шахти перестали виписувати енергогенеруючим компаніям податкові накладні, а ті, у свою чергу, перестали це робити для держпідприємства "Енергоринок". В результаті, повідомив Артем Гаранян, через взаємні неплатежі у липні 2015 р. ДП "Енергоринок" не отримав податкового кредиту на 122 млн грн, в серпні - на 206 млн грн, а у вересні вже на 420 млн грн. Борг продовжує зростати, а "Енергоринок" змушений вимивати ці кошти з обороту енергогенеруючих компаній.

Енергетики пропонують внести зміни в Податковий кодекс: запровадити касовий метод нарахування ПДВ для всіх підприємств ТПК, передбачає формування податкових зобов'язань у платників ПДВ не за фактом відвантаження товару, а за фактом оплати, та звільнити від оподаткування ПДВ вугільну продукцію.