ua en ru

Верховний суд вирішив звернутися до КСУ щодо закону про люстрацію

Верховний суд України вирішив звернутися до Конституційного суду України щодо конституційності деяких положень закону "Про очищення влади" (люстрації). Таке рішення прийнято в ході пленуму Верховного суду, передає кореспондент РБК-Україна.

За таке рішення проголосували 30, проти - 12.

Підставою для ініціювання конституційного подання стали більше 130 рішень адміністративних судів, які надійшли і продовжують надходити у Верховний суд. Судові рішення ухвалені у справах в рамках позовів ряду колишніх керівників структурних підрозділів окремих органів державної влади щодо скасування наказів про їх звільнення та поновлення на посадах.

В ході пленуму судді вирішили, що окремі положення (частина третя статті 1, пунктів 7, 8, 9 частини першої, пункту 4 частини другої статті 3, пункту 2 розділу "Прикінцеві та перехідні положення") закону про люстрацію потребують перевірки на відповідність нормам Конституції і міжнародного права.

Судді прийшли до висновку, що зазначені положення закону демонструють дискримінаційний підхід щодо підстав та порядку звільнення працівника. Також, на думку суддів, норми закону не забезпечують дотримання презумпції невинності. Крім того, судді Верховного суду вважають, що вказані норми закону допускають звуження обсягу існуючих прав і свобод шляхом фактичного впровадження додаткової відповідальності осіб.

Нагадаємо, Венеціанська комісія 20 березня обговорить закон про люстрацію і судову реформу в Україні.